eur:
392.77
usd:
365.89
bux:
66551.08
2024. április 26. péntek Ervin

Gyurcsány: a jövőt illetően vannak bizonytalanságok

Frankfurtban a tartós növekedés biztosítását nevezte a legfőbb feladatnak és a legnagyobb kihívásnak a globalizációs környezetben a magyar kormányfő. Gyurcsány Ferenc a magyarországi reformokról beszélve kijelentette: a legfontosabb teendő az emberek gondolkodásának megváltoztatása.

Gyurcsány Ferenc a nagy európai bankok vezetőit tömörítő Európai Bankár Konferencián, a kontinens egyik legtekintélyesebb pénzügyi fórumán tartott vitaindító előadásában hangsúlyozta: Magyarország számára is ez a legnagyobb feladat.

A kormányfő - aki az egyetlen meghívott vezető politikus - a magyarországi reformokról is tájékoztatta a résztvevőket. Gyurcsány Ferenc a legfontosabb teendőnek az emberek gondolkodásának megváltoztatását nevezte.

Úgy fogalmazott: nehéz megtanulni, hogy a szabadság felelősségvállalással jár. Hangsúlyozta: a magyar kormány egyszerre hajt végre költségvetési és strukturális reformokat, ami nehéz feladat, és - például az egészségügy, az oktatás és a nyugdíjrendszer átalakítása - hatalmas népszerűségvesztéssel jár.

Az Európai Uniót ugyanakkor sikertörténetnek nevezte, amely - mint utalt rá - a történelemben eddig példátlan módon a kontinensen békét és demokráciát biztosított.

A magyar miniszterelnök hangoztatta ugyanakkor, hogy a jövőt illetően vannak bizonytalanságok, amelyekkel szemben közös erőfeszítésekkel kell felvenni a harcot.

Gyurcsány Ferenc ennek kapcsán a nemzetközi hitelválságra, illetve az energiapiaci nehézségekre utalt, s ezek leküzdése érdekében rendszeres párbeszédet sürgetett a politikai és az pénzügyi vezetők között.

Az immár 17-ik ilyen jellegű kongresszus házigazdája az Európai Központi Bank, valamint a három legtekintélyesebb német magánbank, a Deutsche Bank, a Commerzbank és a Dresdner Bank. Gyurcsány Ferenc mellett az előadók között volt egyebek között Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke, Angel Gurría, az OECD főtitkára és Mario Monti, az Európai Unió volt versenyügyi biztosa.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×