eur:
395.05
usd:
371.11
bux:
65184.06
2024. április 19. péntek Emma

Moszkva tárgyalna a rakétapajzsról, de szerződést akar kötni róla

Az Egyesült Államok ajánlatot tett Oroszországnak a rakétavédelemben való együttműködésre, hogy így próbálja letörtni Moszkva ellenállását a Kelet-Európába tervezett rakétapajzs miatt. Vlagyimir Putyin orosz elnök többször is értésre adta, nem fogadja el, hogy a rendszer például Iránnal szemben védené az Egyesült Államokat, és azt mondta, az Oroszország ellen irányul.

Washington azzal akarja megbékíteni Moszkvát, hogy konkrét ajánlatot küldött arról, miként működhetne együtt a két atomhatalom a rakétavédelem terén.

Cserébe George Bush elnök azt reméli, hogy Oroszország belenyugszik a határai közelébe telepítendő elfogórakéták és távolabbra, Csehországba szánt radarállomás tervébe.

Az amerikaiak szeretnék elérni azt is, hogy Moszkva ne függessze fel a hagyományos fegyverzetek korlátozásáról szóló, úgynevezett CFE-egyezményt, amelyet a NATO az orosz katonaság moldovai és korábbi, grúziai jelenléte miatt nem ratifikált.

Végre írásban is megvan az amerikai ajánlat

Tudósítók szerint a most átadott ajánlatokról több kétoldalú találkozón már szó volt, de Moszkva írásban akarta látni őket, mielőtt hajlandó lenne továbbtárgyalni a kérdésben.

Az ajánlat szövegét nem tették közzé, de Condoleeza Rice amerikai külügy- és Robert Gates védelmi miniszter közelmúltbeli moszkvai tárgyalásain elhangzott az, hogy integrálnák a NATO és az orosz rakétavédelmi rendszert.

Közös NATO-orosz védelmi ernyő?

Ez azt jelentené, hogy Oroszországra és a nyugatra is kiterjesztenék a rakétavédelmi pajzsot. Washington felajánlotta azt is, hogy az orosz szakértők rendszeresen ellenőrizhessék a lengyel területre tervezett amerikai támaszpontot, ahol tíz elfogórakétát állítanának hadrendbe.

Az amerikaiak hajlandók lennének késleltetni a rendszer aktiválását addig, amíg nyilvánvalóvá nem válik, hogy Irán el tudja érni Európát ballisztikus rakétáival.

Putyin egy korábbi javaslata az volt, hogy a felek közösen használjanak egy az oroszok által bérelt azeri radarállomást.

Elmaradt az azonnali "nyet"

Moszkvai hírek szerint az oroszok pozitívan fogadták a késleltetett üzembehelyezésről szóló javaslatot, de ragaszkodnak ahhoz, hogy a rendszer aktiválásának feltételeit egy szerződésben rögzítsék.

Sorok között: vajon alkut vetít-e előre a nagykövet nyilatkozata?

William Burns Washington moszkvai nagykövete egy csütörtökön publikált interjúban a kompromisszumkeresésre helyezte a hangsúlyt. Burns azt mondta a Novaja Gazétának, hogy "bizonyos lehetőségek vannak nézőpontunk megváltoztatására egyes biztonsági kérdésekben".

Bár a CFE-egyezményről szóló amerikai ajánlat részleteit nem hozták nyilvánosságra, Burns azt mondta, szeretné, ha a felek "előre tudnának lépni a kérdésben".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×