eur:
388.83
usd:
370.93
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

Gyurcsány Ferenc Londonban: "a reformokról tárgyaltunk"

Az Európai Unió és a két ország belső reformjai álltak Gyurcsány Ferenc magyar és Gordon Brown brit kormányfő hétfői londoni tárgyalásának középpontjában. A Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban megtartott 40 perces megbeszélés után, - amelyről közös közleményt is kiadtak - Gyurcsány elmondta: Magyarország elsőként kívánja ratifikálni az EU reformszerződését.

Hozzátette: országaik saját reformjairól is tájékoztatták egymást Brownnal. "Gondjaink, bajaink, konfliktusaink meglehetősen hasonlók" - fogalmazott a magyar kormányfő.

Az MTI kérdésére, hogy a kétoldalú megbeszélésen Magyarország afganisztáni szerepvállalása is szóba került-e, Gyurcsány igennel válaszolt. Elmondta: a brit fél tudja, hogy Magyarország egy tartományi újjáépítési csoportot vezet, és Hollandiával együttműködve bővíti tevékenységét.

Gyurcsány szerint azok az országok, amelyek úgy érzik, hogy az ő szerepvállalásuk túltesz a többiekén, "újra és újra felvetik", hogy Magyarország és más államok fokozzák az afganisztáni jelenlétet. Az azonban, hogy Magyarország Hollandiával együttműködve 15-20 fővel növeli jelenlétét, "világos és egyértelmű válasz", mondta a miniszterelnök.

A magyarországi reformok londoni fogadtatásáról Gyurcsány azt mondta: gazdasági tekintetben nincs kétség aziránt, hogy Magyarország helyes utat választott. A magyar gazdaság fenntartható költségvetési pályára állítása végett megtett lépéseket "elismerik Európában, és elismeri Gordon Brown is", aki korábban tíz évig, brit pénzügyminiszterként vett részt az EU szakminisztereinek (ECOFIN) ülésein - tette hozzá Gyurcsány.

"Mindenhol ezekkel a kérdésekkel foglalkoznak"

Az átalakítás nehezebb fele azonban mindig az, amikor a kialakult nagy rendszerekhez - felsőoktatás, egészségügy, állami adminisztráció - kell hozzányúlni. Bizonyos mértékig "mindenhol ugyanezekkel a kérdésekkel foglalkoznak ... mindenkinek ugyanezek miatt fáj a feje, nem Magyarországnak kell megreformálnia magát, hanem valamennyi európai országnak" - fogalmazott a miniszterelnök.

A hétfői kétoldalú tanácskozásról kiadott közös közleményben is szerepel, hogy a két fél megerősíti elkötelezettségét a szükséges reformok mellett, amelyek révén Európa képes lesz szembenézni a mindinkább globalizált gazdaság kihívásaival.

A dokumentum szerint a felek felszólítják a decemberben esedékes EU-csúcs részvevőit egy olyan "előretekintő, ambiciózus deklaráció" elfogadására, amely meghatározza az EU új elsődleges fontosságú feladatait a globalizációval kapcsolatban.

A közös közlemény szerint az EU-bővítés szorgalmazásával folytatni kell a reformok és a stabilitás támogatását "Európa szomszédságában", mivel a bővítés felvirágoztatta Európát, és biztonságot teremtett határain túl.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×