eur:
388.63
usd:
370.9
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra

Amerikai állampolgárságot kapnak az Afganisztánban harcoló külföldiek

Amerikai állampolgárságot kapott hétfőn hatvan külföldi katona az amerikai haderő egy afganisztáni támaszpontján. David Rodriguez vezérőrnagy, az amerikai erők parancsnoka a Bagramban tartott ceremónián kijelentette: az állampolgárság megadásával lehet a legjobban elismerni azt az áldozatot, amelyet a kubai, etiópiai, vietnami és Fülöp-szigeteki születésű katonák hoznak az Egyesült Államokért, annak biztonságáért a terrorizmus ellen vívott harcban.

Az amerikai hadsereg kötelékében teljesített szolgálatnak nem előfeltétele az amerikai állampolgárság. Ám a fegyveres erők kötelékébe való belépés is előmozdítja, hogy külföldiek elnyerhessék az állampolgárságot - közölte Chris Belcher katonai szóvivő.

Megerősítette ezt Christopher Dell, a kabuli amerikai katonai misszió helyettes vezetője is, amikor a bagrami ünnepségen kijelentette: a 60 katona afganisztáni jelenléte "a lehető legfényesebb bizonyítéka annak, hogy megfelelnek az állampolgárság" követelményének.

Dell felidézte John Shalikashvili példáját, aki 16 éves korában érkezett Grúziából az Egyesült Államokba, egyszerű közkatonaként csatlakozott a hadsereghez, s végül négycsillagos tábornokként az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának az elnöke lett.

2002 óta több mint húszezer külföldi katona nyerte el az amerikai állampolgárságot - közölte Rodriguez.

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×