eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kilenc halálos áldozat árán megtisztította a hadsereg Rangun központját - videókkal

Rangun központját megtisztították a tüntetőktől a burmai katonák, akik több helyen is géppisztolysorozatokat lőttek a tiltakozók közé. Legalább kilenc ember, köztük egy japán fotós életét vesztette.

Az állami televízió számolt be arról, hogy legalább kilenc halálos áldozata van a katonai akciónak Mianmarban (az egykori Burmában), ahol tizedik napja tartanak a kormányellenes megmozdulások.

A katonák Rangun központját megtisztították a tüntetőktől, akiknek tíz percet adtak arra, hogy elhagyják az utcákat, mielőtt tüzet nyitnak. Több helyen ez meg is történt, helyszíni beszámolók szerint a katonák gépfegyvert és könnygázt is használtak.

Éjszaka rajtaütöttek hat kolostoron, több száz szerzetes letartóztattak, és legalább egyet meg is öltek. A katonák betörték a kolostorok ajtajait és ablakait, és ütlegelték az álmukból felriasztott szerzeteseket. A japán fotós is az egyik kolostornál - a Szule-pagodánál - vesztette életét, amikor a katonák tüzet nyitottak.

A halottak mind férfiak, a sebesültek között egy nő van. A hivatalos közlemény szerint a biztonsági erők soraiban 31-en sérültek meg. A tiltakozók jóval kevesebben voltak, mint az előző napokban.

A hullákat az árokba dobták

Szemtanúk beszámolója szerint mintegy kétszáz rohamrendőr támadt rá ezernyi tüntetőre a Szule-pagoda közelében, miközben azok köveket és üvegeket hajigáltak rájuk. A televízió szerint egyesek el akarták venni a biztonságiak fegyvereit, ezért tört ki a lövöldözés.

A katonák három embert egy másik helyszínen lőttek le, ahol a tömeg megpróbált újra összegyűlni. Szemtanúk szerint a rendőrök ütöttek-vertek mindenkit, akit értek. A hullákat egy árokba dobták.

A halálos áldozatok hallatán az Egyesült Államok követelte, hogy a katonai junta szüntesse be az erőszakos fellépést. "A burmai kormány nem akadályozhatja népe szabadságvágyát. Azonnal véget kell vetnie a békés tüntetők elleni erőszaknak" - mondta Gordon Johndroe, a Fehér Ház szóvivője.

Tiltakozások világszerte


Londonban több százan tüntettek csütörtökön a burmai nagykövetség előtt, és nemzetközi fellepést követeltek a junta ellen. Kisebb tüntetés volt Genfben, Mianmar ENSZ-képviseleténél; az egyik tiltakozó olyan feliratot vitt, amelyen a hágai bírósággal fenyegette meg a junta vezetőjét, Than Sve tábornokot.

Péntekre több európai fővárosban további rokonszenvtüntetéseket terveznek, egyebek közt a mianmari juntát támogató Kína nagykövetségei előtt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×