eur:
387
usd:
358.82
bux:
68917.55
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Szupertitkos hadititkokat tettek fel az internetre

Különleges ajándékot kaptak az Oroszországban dolgozó kémek, mert Szarov város hivatalnokai egy semmitmondó közlemény helyett egy titkos találkozó részleteit, valamint egy fejlesztés alatt lévő tengeralattjáró dokumentációját töltötték fel a világhálóra.

A szétszórt hivatalnokoknak köszönhetően a szemfüles orosz újságírók megtudhatták, hogy a prototípus parancsnokát Szergej Kroskinnak hívják, a fejlesztés pedig a 20120 kódnév alatt zajlik.

Ennél is lényegesebbek a részletes technikai adatok, a tengeralattjáró vízkiszorítása például 3.950 tonna.

Az Oroszország legfontosabb nukleáris kutatóintézetének otthont adó zárt katonai város hivatalnokai ugyan gyorsan levették a közleményt a honlapról, de addigra az újságírók már elmentették maguknak.

A történtek után az orosz haditengerészet, a védelmi minisztérium és a fegyvergyártó vállalatok egybehangzóan tagadták, hogy létezne 20120 jelű projekt az országban.

Korszerű megoldások

Az információk természetesen eljutottak katonai elemzőkhöz is, akik szerint a Szarov nevet viselő kísérleti tengeralattjáró megjelenése hasonló a Kilo osztályú - a világ egyik legcsendesebbjének tartott - egységekéhez, ugyanakkor a mérete sokkal nagyobb.

A Kommerszant című orosz lap kommentárjában azt írta, hogy a kiszivárgott adatok radikálisan új technikai megoldások alkalmazására utalnak.

A lap elképzelhetőnek tartja, hogy az orosz haditengerészet ismét kísérletezni kezdett a kis méretű atomreaktorok alkalmazásával a dízel meghajtású tengeralattjárók fedélzetén. Ez lehetővé tenné, hogy az egységek akár húsz napig is folyamatosan a felszín alatt maradjanak, miközben a jelenlegi orosz dízel-tengeralattjáróknál ennek maximális időtartama három-négy nap.

A információk egyben bizonyítják az orosz újrafegyverkezés gyorsaságát is - mióta Vlagyimir Putyin 2000-ben elnök lett, az orosz katonai büdzsé megnégyszereződött.

A fejlesztések közül kiemelkedik az első Borej-osztályú atom-tengeralattjáró, a Jurij Dolgorukij idei vízre bocsátása, valamint egy hatalmas vákuumbomba eheti kipróbálása.

Címlapról ajánljuk

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Vihar előtti csend uralta ma a tőzsdéket

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően az európai tőzsdéken kisebb esést láttunk, és Amerikában is óvatos mozgásokkal telt a kereskedés, miután a befektetők az elmúlt napok nagy emelkedését követően kivárnak majd a kedden és szerdán érkező inflációs adatok előtt. A nap egyedi részvénysztorija a mémrészvény őrületet elindító GameStop, melynek árfolyama egy ponton megduplázódott a mai kereskedésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×