eur:
385.3
usd:
354.86
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Elveszíthetik egyetemüket a szlovákiai magyarok

Megszüntetheti a szlovák oktatási tárca az egyetlen szlovákiai állami magyar felsőoktatási intézményt, a révkomáromi székhelyű Selye János Egyetemet - írta szerdán a pozsonyi Pravda.

A lap értesülése szerint a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párthoz (SNS) tartozó oktatási miniszter, Ján Mikolaj olyan új szabályozók előkészítésén dolgozik, amelyek nyomán a magyar egyetemet olyan szakiskolává fokozhatják le, hogy az a jövőben se magiszteri, se doktori tudományos fokozatokat ne ítélhessen oda hallgatóinak.

Mint a lap írta, hasonló sorsra juthat a rózsahegyi (Ruzomberok) Katolikus Egyetem is, mert a minisztérium a humán irányzatú oktatással szemben a műszaki irányt részesítené előnyben.

A tárca az oktatási törvényt úgy készül módosítani, hogy a Szlovákiában működő felsőfokú oktatási intézményeket három csoportba rangsorolja, s a legkevesebb állami támogatásra jogosultak csoportjába tenné a révkomáromi intézményt.

Mikolaj egyelőre nem nyilatkozott részletekről, de azt megerősítette, hogy a révkomáromi és a rózsahegyi egyetem a harmadik csoportba tartozó szakiskolává fokozható le. Valóban "gondba kerülhetnek azok az iskolák, amelyek többet szentelnek a hallgatók verbuválására, mint a tudományra és a kutatásra" - idézte a minisztert a lap.

Albert Sándor, a Selye János Egyetem rektora azt mondta, mindent megtesznek azért, hogy a tárca terve ne valósuljon meg. A rózsahegyi rektor, Boris Banári nem kommentálta a tárca tervét. A magyar rektor emlékeztetett arra, hogy a napokban a negyedik tanévét megnyitó Selye egyetem református teológiai karán már doktoranduszok is vannak, s ez az egyik garancia arra, hogy az egyetem ne eshessen vissza a szakiskola szintjére.

Szigeti László, az előző kormány MKP-delegálta oktatási minisztere emlékeztetett arra, hogy a magyar egyetem törvény által jött létre, ennek megfelelően a lefokozását is csak a parlament szentesítheti, de mint mondta, az MKP képviselői mindent megtesznek majd a Selye János Egyetem megmaradásáért.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×