eur:
385.51
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Csak a szépre emlékeznek az egykori NDK-ban

Az egykori NDK-ban tombol a keletnémet múlt iránti nosztalgia. Egy most készült felmérés adataiból kiderül: a megkérdezettek 64 százaléka szívesen gondol vissza az újraegyesülés előtti évtizedekre.

Közel két évtizeddel Németország újraegyesülése után a keleti tartományok lakossága körében erősödőben van az NDK iránti nosztalgia.

A főleg keletnémetek körében népszerű Super Illu című színes hetilap közvélemény-kutatása szerint a válaszadók 64 százalékának csak a szép és kedves emlékei maradtak meg az NDK-ról.

A megkérdezettek közel egyötöde nyíltan kimondta, hogy szívesebben élne ismét a kommunista rendszerben. Csupán 17 százalék állította határozottan, hogy nyomasztó emlékekkel gondol vissza a Német Demokratikus Köztársaságban leélt évekre.

A felmérésből kiderült az is, hogy a többség nem sírja vissza az NDK-t, csupán az idő múlása szépíti meg az 1990 előtti időszakot.

A nosztalgiázók közel 70 százaléka nő, amiből elemzők arra következtetnek, hogy a férfiak tényszerűbben ítélik meg a múltat. Ennek ellenére Berlin keleti felében egyre nagyobb
közkedveltségnek örvend az egykori NDK mindennapi életét felidéző múzeum, és felfutóban van a keletnémet márkák iránti kereskedelmi igény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×