eur:
385.4
usd:
355.02
bux:
67853.2
2024. május 21. kedd Konstantin

Bush kemény feltételekhez köti az iraki csapatkivonást

Az amerikai elnök csütörtök este jelenti be, hogy jövő nyárig 30 ezer fővel csökkenti az Irakba vezényelt amerikai csapatok létszámát - értesült az AP hírügynökség. George Bush ugyanakkor a létszámcsökkentést és a további csapatkivonást is feltételekhez köti. A hét elején washingtoni szenátorok órákon keresztül faggatták az Irakban szolgáló amerikai erők főparancsnokát arról, miért csak egy év múlva akarja megkezdeni a csapatkivonást.

George Bush 15 perces tévébeszédben erősíti majd meg, amit bagdadi nagykövete és Petraeus tábornok, az Irakba vezényelt amerikai erők főparancsnoka javasol: vagyis, hogy csak fokozatosan és jövő nyárig csökkenti jelentősen az amerikai csapatok létszámát Irakban.

A tervezett 30 ezer fő kivonása ráadásul csak a nemrég végrehajtott létszámnövelés előtti állapotot állítja vissza.

"Lekezelő megközelítés"

Nancy Pelosi, a kongresszusban többségben lévő demokraták vezetője azt mondta: "lekezelő az amerikai nép számára, ha azt állítják, hogy új iraki irányvonalról van szó".

Miközben Bush a beszéden dolgozott, David Petraeus tábornok és Ryan Crocker bagdadi amerikai nagykövet a késleltetett kivonulásról szóló elképzeléseket volt kénytelen védekezni egy különösen kemény kongresszusi meghallgatáson.

Petraeus azzal érvelt, hogy a néhány hónapja történt 30 ezer fős erősítés nyomán javul a biztonsági helyzet Irakban és ezért nem szabad túlságosan hamar véget vetni a biztonsági akciónak.

Jót tett-e a létszámnövelés Iraknak?

Közben azonban egy nyugati és japán tévéadók által készített közvélemény-kutatás szerint az irakiak úgy érzik, nem javult a közbiztonság - ráadásul, azzal, hogy az amerikaiak falakat húztak fel egyes bagdadi kerületek között, elősegítették, hogy a többségi felekezet tagjai elüldözzék a környékről a más szektákhoz tartozókat. Sok bagdadi nem mer kimozdulni a saját kerületéből, mert ha például szunnita, akkor az egyenruhába öltözött biztonsági erők, valójában síita halálbrigádok áldozatává válhat - írta a Guardian című brit lap.

Bush elnök ugyanakkor azt mondja majd, hogy bár megérti Amerika aggodalmait - azaz, hogy egyre népszerűtlenebb az iraki akció -, úgy akarja kivonni az amerikai erőket, hogy ne maradjon utánuk káosz. Az AP értesülései szerint Bush még a katonai vezetőknél is több feltételhez köti majd a csapatkivonásokat, és azt mondja majd, hogy az Irakban kialakult helyzet fogja diktálni a lépéseket.

Petraeus tábornok már szeptemberben 2000 tengerészgyalogos hazaküldését tervezi, december közepéig pedig további 4000 katonát szeretne kivonni.

A republikánusok még fékezik a csapatkivonást

Az amerikai közvélemény egyre inkább azt akarja, hogy az ország a lehető leggyorsabban zárja le az iraki akciót. Úgy tűnik azonban, hogy a fokozatos kivonásról szóló elképzeléssel az elnöknek sikerült megakadályoznia, hogy a kongresszusban a kivonáspárti republikánusok átálljanak a demokratákhoz és így meg tudják szavazni a csapatok sürgős hazahívását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:52
×
×
×
×