eur:
385.3
usd:
354.88
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Befejezik a mohi atomerőmű építését

Szlovákia a közeljövőben fokozni kívánja az atomerőművek teljesítményét. A kormány zöld utat adott a mohi atomerőmű két blokkjának befejezésére is.

Szlovákiában jelenleg két atomerőmű működik, mindkettő az ország nyugati részében. Szlovákia villamos-energia szükségletének több mint 54 százalékát tavaly az atomerőművek biztosították, azonban ez a helyzet rövidesen megváltozik - legalábbis átmeneti időre.

A Jaslovské Bohunicei atomerőmű két blokkja ugyanis bezárásra van ítélve, mert Pozsony az uniós csatlakozási tárgyalások során vállalta, hogy a korszerűtlen, szovjet technológiával épült létesítményt fokozatosan leállítja. Az egyik blokkot tavalyi év végén csatolták le a rendszerről, a másikat 2008-ban fogják.

A másik atomerőmű Mohiban később, korszerű technológiával épült, ám csupán az első két blokk készült el, pénzhiány miatt sokáig bizonytalan volt a harmadik és a negyedik blokk befejezése.

Befejezik a mohi erőmű építését

Nemrég azonban a Szlovák Villamosművek többségi tulajdonosa, az olasz ENEL cég - megfelelő kormánygaranciák birtokában - úgy döntött, hogy befejezi a két mohi reaktort.

Az áramtermelési kapacitások egy részének megszűnése miatt , Szlovákiában a következő években várhatóan az áramfogyasztás meg fogja haladni a termelést, azaz az ország behozatalra szorul majd villamos energiából, miközben az utóbbi 10 évben energiaexportőr volt.

Átmeneti import


A gazdasági minisztérium számításai szerint az elkövetkező 4-5 évben a hazai áramfogyasztás 10-15 százalékát importálni kell majd. 2012 és 2015 között várható a mohi atomerőmű hármas és négyes blokkjának beindulása, ami átmenetileg újra többlettermelést fog eredményezni.

A gazdasági minisztérium nemrég közölt hosszútávú energiakoncepciója szerint továbbra is az atomenergia jelenti majd az ország stratégiai energiaforrását. Ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy felépüljön a mohi atomerőmű harmadik és negyedik blokkja, sőt a középtávú tervek között szerepel egy teljesen új atomerőmű felépítése is Jaslovské Bohunicén, pedig a felmérések szerint a lakosság mintegy 60 százaléka a biztonsági kockázatok miatt ellenzi az atomerőművek építését

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×