eur:
385.31
usd:
354.75
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Bántalmazással próbálták iszlám hitre téríteni a túszokat

Bántalmazással és fenyegetéssel próbálták az afganisztáni tálibok az iszlám hitre téríteni a dél-koreai túszokat hathetes fogságuk alatt. Erről számoltak be maguk az egykori foglyok szerdai sajtótájékoztatójukon, amelyet a Szöultól délre lévő Anjang város kórházában, gyógykezelésük helyén tartottak.

"Többször megvertek minket, és arra akartak rávenni, hogy térjünk át az iszlámra" - mondta az egyik volt túsz, akit egy hegyi barlangban tartottak fogva három társával együtt. "Rugdostak és puskatussal, faágakkal ütlegeltek minket. Előfordult, hogy fenyegetésként szuronyos puskát szorítottak a nyakunkhoz" - tette hozzá.

A 21 túsz közül többen ma is szenvednek attól a lelki traumától, amelyet a közel hathetes fogság okozott. Az egyik női fogoly elmondta: nem tud kamerába nézni azóta, hogy a tálibok - fegyvereiket rájuk szegezve - videofelvételt készítettek róluk.

Összesen 23 dél-koreai segélymunkást ejtettek túszul július 19-én a dél-afganisztáni Gazni tartományban. Szabadon engedésük fejében az emberrablók a kabuli kormány által bebörtönzött társaik elengedését akarták elérni.

Miután Kabul nem tett eleget követelésüknek, néhány nap különbséggel kivégeztek két férfit. Ezt követően a dél-koreai küldöttséggel folytatott tárgyalások eredményeként a tálibok a 21 túszt több csoportban, különböző helyszíneken és időpontokban szabadon engedték.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×