eur:
389.41
usd:
361.49
bux:
68418.28
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

December elején tartják az orosz alsóházi választásokat

December 2-án tartják az orosz alsóházi választásokat, az erről szóló elnöki rendeletet vasárnap írta alá Vlagyimir Putyin államfő - közölte a Kreml sajtószolgálata.

A voksoláson az Állami Duma, az orosz törvényhozás alsóházának 450 mandátuma a tét, s több mint 107 millió választásra jogosult polgár szavazhat. A 2006-ban módosított választási törvény értelmében 5 helyett 7 százalékot kell elérnie annak a pártnak, amely képviselőt delegálhat az Állami Dumába, ugyanakkor eltörölték a kötelező minimális részvételi arányt a választások érvényességét illetően.

A rendszer bírálói szerint e változások a Kreml-barát pártoknak kedveznek. Vlagyimir Csurov, az orosz választási bizottság elnöke augusztusban úgy vélekedett, hogy a választásokon 10-12 párt indulása várható, a felmérések viszont azt mutatják, hogy csak a Putyin-párti Egységes Oroszország, a Szergej Mironov felsőházi elnök vezette Igazságos Oroszország, Gennagyij Zjuganov kommunista pártja és Vlagyimir Zsirinovszkij ultranacionalista Oroszországi Liberális Demokrata Pártja kerülnek be a dumába.

Ez lesz az első felvonása az oroszországi választási "maratoni futásnak", amelynek utolsó eseménye a 2008. március 2-án esedékes elnökválasztás. A 2000 óta hatalmon lévő Putyin elnök ezen már nem indulhat, mert az orosz törvények értelmében egy államfő csak két ciklust tölthet ki egymás után.

A hazájában nagy népszerűségnek örvendő elnök már több ízben leszögezte: nem kívánja módosítani az orosz alkotmány, de igényt tart arra, hogy megőrizze "befolyását" valamilyen módon az ország politikai életére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ugrik az OTP!

Ugrik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában óvatos emelkedést láthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×