eur:
394.95
usd:
356.57
bux:
73003.59
2024. szeptember 16. hétfő Edit

Elmarasztalta Szudánt az ENSZ Darfúr miatt

Elmarasztalta Szudánt az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága a dárfúri polgárháború miatt. A testület sérelmezte, hogy a jogsértéseket és az erőszakos cselekményeket nem követi jogszerű megtorlás.

Az ENSZ Emberi Jogi Bizottsága összegző jelentésében biztosítékot követel az afrikai ország kormányától, hogy nem nyújt támogatást a dárfúri etnikai tisztogatásban részt vevő milíciáknak.

A testület élesen bírálta, hogy Szudánban módszeresen emberi jogsértések sorozatát - gyilkosságokat, szexuális bűncselekményeket, emberek otthonukból való elűzését, civilek elleni támadásokat - lehet elkövetni megtorlás nélkül.

"Az emberi jogsértések továbbra is büntetlenül maradnak egész Szudánban, és különösen a nyugati Dárfúr tartományban" - sérelmezte a 18 tagból álló független szakértői bizottság.

A bizottságnak tíz éve ez volt az első jelentése a polgárháború sújtotta országról. A szakértők elítélték, hogy az emberi jogsértések továbbra is büntetlenül maradnak egész Szudánban, és különösen a nyugati Dárfúr tartományban.

A 2003 óta tartó konfliktus eddig több mint 200 ezer halálos áldozatot követelt, további 2 millió ember pedig elmenekült otthonából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×