eur:
389.69
usd:
363.58
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nagy-Britannia: segélykiáltás a víz alól

Ivóvízhiány, pánikvásárlás, fosztogatás és tetemes anyagi kár. Miközben Magyarország a hőségtől szenvedett, több angliai megye lakossága a hétvége heves esőzése és az azt követő áradás nyomán ezekkel a jelenségekkel volt kénytelen szembenézni. A brit kormány azt ígéri, további forrásokat szabadít fel az árvízvédelemre, ugyanakkor úgy tűnik, hogy a biztosítók a fogyasztókkal fizettetik meg a most keletkezett kárt.

Az áradás napok óta vezető téma a brit médiában - ez az utóbbi 60 év legsúlyosabb árvize - mondják.

A hétvége esőzései nyomán víz öntött el több várost a Temze, az Avon és a Severn folyók völgyében.

Egyes helyeken gumicsónakokon viszik a gyerekeket iskolába, leálltak a vízművek és a lakosság pánikszerűen vásárolja fel az ivóvizet. Worcestershire grófságban az egyik autóút úgy néz ki, mintha a tengeren haladna át.

A nyugat-angliai Upton-on-Severnt nem sikerült megmenteni az áradástól, mert az ideiglenes védelmi eszközöket szállító kamion elakadt a katasztrófa miatt zsúfolt autópályán.

Hétfő délelőtt az áradás már a Londonhoz közeli királyi otthont, Windsort, és az EU-bővítés után jelentős kelet-európai lakossággal rendelkező Readinget és Stainest fenyegette.

Gordon Brown brit miniszterelnök vasárnap este összehívta a kormány katasztrófákkal foglalkozó bizottságát, a Cobrát.

Később azt ígérte, hogy a kormány további pénzeket szabadít fel az árvízvédelemre és a csatornarendszer korszerűsítésére, és hozzá tette: fel kell készülni arra, hogy a jövőben együtt kell élni az árvizekkel.

Minden fejlett ipari ország kezdi felismerni, hogy alkalmazkodnunk kell a helyzethez, javítani kell az infrastruktúránkat, és azt is, hogy hol helyezzük el ezt az infrastruktúrát - fejtegette Brown első miniszterelnöki sajtótájékoztatóján.

Utóbbi miatt azonban máris bírálják a kormányt. Egyrészt az áradás nyomán fontos közüzemek álltak le, másrészt a brit kormány kritikusai szerint a kabinet lassan reagált az fenyegetésre.

Még mindig nem világos, hogy mennyi pénzt szán a kormány a jövőben az árvízvédelemre, ami miatt fontos beruházások tervezése még el sem kezdődött.

Nem tudni, hogy mi lesz azzal a tervvel, amely szerint hárommillió új otthont akarnak építeni árvíz által veszélyeztetett területeken.

Csak annyi bizonyos, hogy a nagy biztosító társaságok díjaik emelésével kompenzálják majd mostani, tetemes kiadásaikat - azaz a fogyasztókkal fizettetik meg az elárasztott és tönkrement otthonok után benyújtott kárigényeket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×