eur:
385.92
usd:
355.47
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Németh: Egy demokráciában nem lehet megtagadni több százezer ember követelését

Az Országgyűlés Külügyi Bizottságának fideszes elnöke szerint az idei Tusnádfürdői Szabadegyetemen már érezhető lesz, hogy Románia is az Európai Unió tagja. Németh Zsolt azonban úgy véli, hogy az uniós tagság ellenére sem nélkülözhetik az erdélyi magyar közösségek az anyaország támogatását. A 18. Tusnádfürdői Szabadegyetem július 18-án kezdődik és július 20-áig tart.

Bízom abban, hogy a bálványosi folyamat, amely hozzájárult az európai integrációs eszme népszerűsítéséhez, folytatja eddig bejárt pályáját - mondta az InfoRádióban a külügyi bizottság fideszes elnöke.

Németh Zsolt közölte: az egységes Európai Unió Magyarországnak és Romániának is érdeke.

Véleménye szerint az unió már rövid távon is nagyon fontos lehet az erdélyi magyar közösségeknek.

Ugyan ők sérelmesnek tartják a román állam számos intézkedését, amely közösségi létüket érinti, de nem hiszem, hogy hosszú távon meg lehet tagadni egy több százezres közösség követelést egy demokratikus államban - jelentette ki a politikus.

Amikor a magyar közösség jogaiért harcolunk, akkor harcolunk a román demokrácia kiteljesedéséért is - tette hozzá.

Németh Zsolt emlékeztetett: Románia európai parlamenti és törvényhozási választás, illetve népszavazás előtt áll, de szerinte már most érzékelhető a viták tónusán az uniós tagság.

A magyar kormány nem áll ki kellő eréllyel a határon túli magyarok mögött, pedig ez nélkülözhetetlen megmaradásukhoz és gyarapodásukhoz - tette hozzá a fideszes képviselő.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 20. 20:30
×
×
×
×