eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Horváth Ágnes Hollandiában lesi el a titkot

Az egészségügyi miniszter arra számít: ha Magyarországon bevezetik a több-biztosítós rendszert, akkor az első évben a betegek 20-25 százaléka mehet át egy új szolgáltatókhoz. Horváth Ágnes minderről Amszterdamban beszélt, ahol SZDSZ-es politikusokkal és újságírókkal tanulmányozza a holland több-biztosítós modellt.

Az ellátás olcsóbban - ezt ígéri az egészségügyi miniszter, ha Magyarorszgon is bevezetik a több-biztosítós rendszert. Horváth Ágnes Amszterdamban elmondta: a magyar modell kialakításánál számos ponton figyelembe veszik a hollandot, ugyanakkor több ponton eltérnek attól.

Magyarországon például megmaradna az állami szerepvállalás, illetve nem fix összeget, hanem a fizetés egy bizonyos százalékát kellene fizetni a biztosítónak havonta.

Elmondta: a jövőben is ugyanúgy kell majd fizetni a járulékot, minteddig, a pénz pedig a nemzeti kockázatkezelő alaphoz kerül, onnan pedig fejkvóta alapján osztják szét a biztosítók között.

Kiemelte: évente egyszer lehet majd biztosítót váltani, a megkötött szerződést pedig csak a biztosított bonthatja fel, a biztosító nem. Sőt, a cég egyedül a páciens TAJ-számát illetve lakcímét kérheti majd el, esetleges betegségeiről nem érdeklődhet.

Az InfoRádió kérdésére, hogy mi a teendő akkor, ha elfogy a biztosító pénze, Horváth Ágnes azt mondta: akkor bizony saját tőkéjéhez kell nyúlnia, hiszen a beteget el kell látni. Hozzátette. szankció vár arra a cégre, amely ezt nem így teszi.

A biztosítók a tervek szerint akkor kezdhetnék meg működésüket Magyarországon, ha legalább százezer ügyfelet gyűjtöttek össze. A szabad demokrata miniszter arra számít, hogy januárra készülnek el a szükséges jogszabályok, és 2008 második felére már üzembe állhat a rendszer.

Úgy vélte, az első évben a biztosítottak 20-25 százaléka mehet el magánbiztosítóhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×