eur:
395.49
usd:
357.14
bux:
72340.83
2024. szeptember 13. péntek Kornél

Az amerikai elnök meglepő bejelentése

A Közép-Európába tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs miatt kirobbant heves orosz-amerikai nyilatkozatháború határozta meg a G8 csúcstalálkozó első napját. Egyelőre nem közeledtek az álláspontok sem ebben a kérdésben, sem a klímaváltozás elleni harc ügyében.

Bár a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország csúcstalálkozójának napirendjén hivatalosan nem szerepelt, a Lengyelországba és Csehországba tervezett amerikai rakétavédelmi pajzs szolgáltatta a legtöbb hírt a G8 találkozó első napján.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta: európai célpontokra irányítja rakétáit, ha az Egyesült Államok nem hagy fel a védelmi pajzs építésének tervével.

Az amerikai elnök erre azzal nyugtatta az európai országok vezetőit, hogy Oroszország nem jelent veszélyt a kontinensre.

Vita alakult ki az orosz és az amerikai fél között arról is, hogy George Bush szerint Oroszországban még nem teljesedett ki a demokrácia, Vlagyimir Putyin ezt követően felszólította az amerikai elnököt, hogy ne avatkozzon országa belügyeibe.

Oroszországgal kapcsolatban a hónap végén leköszönő brit miniszterelnök is megszólalt. Tony Blair a BBC-nek adott interjújában azt mondta: őszintén akar beszélni Vlagyimir Putyinnal.

"Remélem, hogy a G8 találkozón tudok majd néhány szót váltani Vlagyimir Putyinnal. Õszinte beszédre van szükség, hiszen jó kapcsolatra törekszünk Oroszországgal. Ez a jó kapcsolat viszont csak akkor alakítható ki és tartható fenn, ha Európa és Oroszország közös értékrend alapján működik. Nem hiszem egyébként, hogy tartanunk kellene egy új hidegháborútól" - fogalmazott a hamarosan távozó brit kormányfő.

Poszt-Kiotó

Heves vita várható a klímaváltozás elleni harc ügyében is. A G8 és az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Angela Merkel német kancellár a közösség által már elfogadott konkrét szén-dioxid kibocsátáscsökkentési tervekkel érkezett Heiligendammba, amerikai, indiai és kínai részről viszont nem vártak jelentős lépéseket. George Bush amerikai elnök - bár vonakodott konkrét határértékeket kijelölni - mégis meglepő kijelentést tett.

"Az Egyesült Államok is érdekelt a klímaváltozás elleni harcban, ezért egy úgynevezett Poszt-Kiotói Egyezmény megalkotására teszünk majd javaslatot, amelyben meghatározhatjuk, hogyan csökkentsük az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának mértékét" - jelentette be az amerikai elnök.

A G8 csúcstalálkozó második napján a klímaváltozás mellett a nyolcak megvitatják a közel-keleti konfliktus, a szudáni vérengzés és Koszovó ügyét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ausztriában máris itt a tél - kép, videó

Néhány napja még a hónapok óta tartó tűrhetetlen kánikula miatt szomjaztunk egy kis enyhülést, nyugati szomszédunkban talán nem is sejtették, milyen gyorsan és extrém módon teljesülnek a vágyak...
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×