eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szökött nácit kerestek, és találtak egy másikat

Rátalált a rendőrség egy norvég származású volt SS-katonára. A 93 éves férfi, aki egyike volt azon keveseknek, akik hűségükért aranykeresztet kaptak Adolf Hitlertől, Dél-Spanyolországban él.

Fredrik Jensen több SS-alakulatban is szolgált a II. világháború idején. A frontvonalban harcolt, és kiérdemelte a Hitler legjobb katonáinak járó kitüntetést, az aranykeresztet.

A férfi azután csatlakozott az SS-hez, hogy a náci párt 1942-ben átvette a hatalmat Norvégiában, Vidkun Quisling bábkormányának regnálása idején.

A háború után Fredrik Jensent egy amerikai katonai kórházban ápolták, majd tíz évre bebörtönözték, amiért a nácik oldalán harcolt. Amikor kiszabadult, Svédországba költözött és vállalkozást indított.

Az Interpol archív dokumentumai alapján később háborús bűnösnek minősítették a férfit, így 1994-ben az Egyesült Államokba szállították, hogy bizonyítsák az ellene felhozott vádakat, Jensen azonban megszökött, és - mint kiderült - a feleségéhez költözött, aki a dél-spanyolországi Costa del Solon, Marbellában él.

Nem őt keresték

A "nácivadászok" véletlenül bukkantak Fredrik Jensenre: eredetileg egy nála sokkal fontosabb célpontot, a mauthauseni internálótáborban csak Doktor Halálnak nevezett Aribert Heimet kutatták. Õ a második legkeresettebb náci Martin Bormann, Adolf Hitler személyes titkára után.

Aribert Heim a vádak szerint egymaga legalább félezer ember haláláért felelős. Akárcsak Auschwitzban Josef Mengele, ő is kísérletezett a jelenlegi Ausztriában működött haláltáborba került zsidókon, a háború után pedig nőgyógyászati klinikát nyitott, 1962-ben azonban eltűnt.

A német és a spanyol rendőrség, valamint a Simon Wiesenthal Központ évek óta keresi a férfit, akiről először azt gondolták, hogy a Costa Braván él, mivel a német hatóságok különös pénzmozgásokra lettek figyelmesek, amelyek Baden-Badenből ide indultak.

Szökésben

Aribert Heimnek azonban ismét sikerült megszöknie, az új nyomok pedig Marbellába vezettek, itt találtak rá a rendőrök Fredrik Jensenre.

A Doktor Halál nyomában lévő hatóságok szerint a 94 éves férfi Chilébe menekült, ahol a lányával lakott, ám amikor a "nácivadászok" megérkeztek a dél-amerikai országba, kiderült, hogy a nő elköltözött: valószínűleg apjával együtt Argentínába távozott.

A Mundo című spanyol napilap feltette a kérdést: lehetséges, hogy Fredrik Jensen tudja, hol rejtőzik Aribert Heim?

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×