eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Szlovákia is környezetvédelmi kérdéseken vitázik Ausztriával

Hosszas huzavona után visszaszállították Ausztriába a múlt héten Szlovákiából visszafordított két teherautónyi importszemetet - közölte a szlovák belügyminisztérium.

A két kamion - rakományában mintegy 40 tonnányi szeméttel, műanyagpalackokkal, üvegekkel és kórházi hulladékkal - múlt kedd óta vesztegelt a Pozsony melletti Petrzalka-Berg szlovák-osztrák határátkelőhely szlovák oldalán.

Nem engedték lerakni a szemetet

A szlovák hatóságok ugyanis az utolsó pillanatban megakadályozták, hogy a szemetet lerakják az északnyugat-szlovákiai, Trencsénhez közeli Máriatölgyes Dubnica nad Vahom közelében, s visszafordították a járműveket Ausztria felé.

A szemétszállítmány azonban sokáig nem jutott vissza a szomszédos országba. Az osztrák hatóságok nem engedték át ugyanis a határon a két kamiont, mivel nem volt olyan okmányuk, amely a Bécsújhely Wiener Neustadt melletti tárolóból származó szemét Ausztriába vitelét engedélyezte volna.

A szlovák környezetvédelmi minisztérium felszólítására azonban osztrák szakemberek megvizsgálták a teherautók rakományát, és elismerték, hogy a szemét Ausztriából származik.

Az osztrák rendőrség vizsgálta az ügyet

Az ügy vizsgálatába az osztrák rendőrség is bekapcsolódott. Kiderült, hogy összesen csaknem 4 ezer tonna szemetet kellett volna folyamatosan Szlovákiába szállítani, a megrendelők kilétét egyelőre homály fedi. Az itteni hatóságok attól tartanak, hogy már eddig is több száz tonna hulladék érkezhetett Ausztria felől az illegális szlovákiai szeméttelepekre.

A visegrádi országok illetékesei fel akarják vetni a gazdagabb EU-tagállamokból illegálisan hozzájuk szállított szemét problémáját az EU környezetvédelmi minisztereinek közelgő júniusi találkozóján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×