eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Engedély nélküli gyógyszerkísérleteket végeztek Nigériában?

Beperelte a Pfizer gyógyszergyárat a nigériai kormány arra hivatkozva, hogy a cég engedély nélkül végzett gyógyszerkísérleteket gyerekeken az országban.

A nigériai kormány csaknem 7 milliárd dollárra pereli a gyógyszergyárat, amiért állítólag több gyerek halt és betegedett meg, miután 1996-ban az afrikai ország agyhártyagyulladás-járvány által sújtott szövetségi államban megkapta a Torvan nevű kísérleti antibiotikumot.

A szer mellékhatásai - agykárosodás, bénulás, süketség, vakság - mintegy kétszáz gyermeknél jelentkeztek.

A kormány szerint a Pfizer a kísérletek elvégzése előtt nem szerezte be a szükséges hatósági engedélyeket az agyhártyagyulladás kezelésére szolgáló antibiotikum kipróbálásához, a kísérletek során pedig etikátlanul járt el.

A vállalat képviselője visszautasította a vádakat. Bryant Haskins hangsúlyozta: a kísérleteket a Pfizer a nigériai kormány tudtával végezte, amelyek során felelősséggel jártak el.

A cégnél korábban azt mondták, hogy a gyerekek szüleitől is kaptak szóbeli engedélyt arra, hogy beadják a szert.

Ez az első alkalom, hogy az afrikai ország kormánya bepereli a gyógyszergyárat, míg Kano szövetségi állam vezetése már indított eljárást a Pfizer ellen.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA) 1997-ben engedélyezte a Trovan alkalmazását, de csak kizárólag felnőttek számára, gyerekek esetében nem.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×