eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Putyin, a "magányos demokrata"

Oroszország ismét nyugati városokat vehet célba rakétáival - figyelmeztetett Vlagyimir Putyin elnök a Cseh- és Lengyelországba tervezett amerikai rakétavédelmi rendszer kapcsán. Közben George Bush amerikai elnök Prágában tárgyal az elképzelésről.

George Bush amerikai elnökkel úgy tűnik, csak vendéglátói értenek együtt a rakétapajzsról. Mirek Topolanek cseh kormányfő a minap azt mondta: elpusztulhat az európai civilizáció, ha nem védi meg magát.

Az utcákon viszont tüntetők, a szomszédban, Oroszországban, pedig az egyre irritáltabb Putyin elnök támadja a védelmi kezdeményezést.

Putyin: "a védettség veszélyes illúziója"

A G8-as csúcsra készülő Putyin hosszú interjút adott nyugati újságíróknak és ebben közölte: reméli, hogy Washington meggoldolja magát, mert ha nem, akkor nem vállal felelősséget a válaszlépésekért.

Ezek egyike - bár csak jelképes lépés - az, hogy ismét nyugati városokat vennének célba az orosz rakéták. Putyin szerint azért kell válaszolni Washingtonnak, mert az, a védelmi rendszer birtokában úgy érezheti: erőfölénybe került:

"Mi önökkel együtt értjük, hogy az a fél, amelyik rendelkezik ilyen rendszerrel, abba az illúzióba ringathatja magát, hogy védve van és így lehetőséget lát egy nukleáris konfliktus kirobbantására. Természetesen csak elvi szinten beszélek erről"- fejtegette Putyin a nyugati újságíróknak.

Moszkva válaszlépésekkel fenyegetőzik

Az orosz elnök szerint sem Iránnak, sem Észak-Koreának nincsenek olyan fegyverei, amelyet az amerikai pajzsnak úgymond el kéne hárítania. Ali Larindzsani, vezető iráni külügyi tanácsos pedig az "év viccének" minősítette a gondolatot.

Putyin szerint Bush elnök kezdeményezésével újfajta fegyverkezési verseny alakulhat ki. Az oroszok - utalt rá, tanulva a Szovjetúnió történelméből - csak olyan válaszlépéseket tesznek, amelyek nem gyengítik meg gazdaságukat, de "ezek a válaszok is hatásosak lesznek" - fejtegette.

"Magányos demokrata vagyok"


Putyin kitért a Litvinyenko-ügyre is, és azt mondta: ha a brit hatóságok igazságszolgáltatást akarnának, akkor átadnák azokat a bizonyítékokat, amelyek alapján a vádlott, Andrej Lugovoj ellen orosz földön indíthatnának vizsgálatot.

Az elnök emellett gunyoros hangnemben válaszolt azoknak, akik bírálják emberi jogi gyakorlatát. Megjegyezte, hogy európai fővárosokban könnygázzal és gumilövedékekkel vernek szét tüntetéseket. Majd azt mondta: ő egy abszolút és tiszta demokrata, de mióta Mahatma Gandhi meghalt, nincs megfelelő beszélgetőpartnere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×