eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ez nem mozi, hanem a véres valóság: kalózok a fedélzeten

Meggyilkolták egyik foglyukat azok a szomáliai kalózok, akik a közelmúltban elraboltak egy tajvani halászhajót. A tengeri rablók azután végeztek a legénység egyik tagjával, hogy a hajó tulajdonosai nem fizették ki az általuk követelt váltságdíjat.

A Csing Fong Hua 168 elnevezésű hajót május közepén foglalták el a kalózok, fedélzetén két tajvanival és tizennégy kínaival. A bűnözők most azzal fenyegetőznek, hogy újabb tengerészt gyilkolnak meg.

A támadás óta kapcsolat volt a kalózok és a hajótulajdonosok között. Úgy tűnik, a rablók szerint a tulajdonosok nem voltak elég együttműködők - közölte Andrew Mwangura, a kelet-afrikai tengeri szállítók szövetségének igazgatója.

Hozzátette: a kalózok közölték, ha a tulajdonos nem fizeti ki az általuk követelt pénzt, akkor a legénység újabb tagjával végeznek.

A kalózcselekmények száma ugrásszerűen megnőtt ebben az évben a szomáliai partvidéken, amióta a kormányzó muzulmán erőket kiverték a fővárosból, Mogadishuból.

Múlt héten a kalózok egy teherhajót foglaltak el, fedélzetén öt dán tengerésszel. Megtámadtak három másik halászhajót, két indiait és egy tanzániait is.

A szomáliai vizek, amelyeken évente több ezer kereskedelmi hajó halad át, a legveszélyesebbek közé tartozik a világon.

A jól felfegyverkezett támadók általában motorcsónakokat használnak, és gyakran azzal próbálják meg igazolni cselekedeteiket, hogy az illegális halászattól és a mérgező hulladék tengerbe öntésétől akarták megvédeni az afrikai ország vizeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×