eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megerősítették Líbiában, hogy tárgyalások folynak a bolgár ápolónőkről

Líbia vasárnap megerősítette, hogy tárgyalások folynak a perbe fogott bolgár ápolónők helyzetének rendezéséről, de hangsúlyozta, hogy egy ilyen megállapodás nem előzheti meg a líbiai igazságszolgáltatás "végső döntését".

"Tárgyalás és párbeszéd zajlik egy minden fél számára kielégítő megoldásról, ami a líbiai igazságszolgáltatás végső ítélete után valósulhat meg" - fogalmazott az észak-afrikai ország külügyminisztere egy közleményében vasárnap.

A közlemény válasz George Bush elnök pénteki nyilatkozatára, amelyben a vádlottak szabadon bocsátását követelte.

A tripoli külügyminiszter leszögezte: "senkinek sincs joga beavatkozni a líbiai igazságszolgáltatás menetébe".

Az öt bolgár ápolónőt - egy palesztin orvossal együtt - tavaly decemberben halálra ítélték Líbiában, azzal a váddal, hogy 1999-ben Bengázi kórházában több mint négyszáz gyermeket szándékosan megfertőztek AIDS-vírussal.

Ezután az elítéltek fellebbezése alapján új eljárást rendeltek el. Ennek első tárgyalását eredetileg májusra tűzték ki, de bizonytalan időre elhalasztották. Az ügy nyolc éve húzódik, a vádlottakat azóta fogva tartják Líbiában.

Az elítéltek ártatlanságukat hangoztatják, és azokra a nemzetközi szakértő tanúkra hivatkoznak, akik szerint a járvány a kórházban uralkodó siralmas higiéniai viszonyokra vezethető vissza.

A kérdésben az Európai Unió is fellép. A Bengáziban AIDS-fertőzést kapott gyerekek családtagjainak képviselői múlt csütörtökön arról számoltak be, hogy Tony Blair brit miniszterelnökkel lezajlott találkozójukon olyan megállapodás született, amely alkalmas lehet arra, hogy az ügyre még június vége előtt megoldást találjanak.

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×