eur:
390.28
usd:
365.32
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Videót küldtek a túszejtők

Először jelent meg egy iszlámista honlapon videofelvétel a BBC elrabolt gázai tudósítójáról, Alan Johnstonról. A rossz minőségű felvételen a riporter arról beszél, hogy jól bánnak vele, majd egy propaganda ízű szöveget mond el.

Alan Johnston fényképe megtalálható a BBC összes épületének bejáratánál, több újságírói internetes portálon és még Brüsszelben, az Európai Bizottság épülete melletti ír kocsma ajtaján is. Eddig 130 ezren írták alá a szabadon engedését követelő petíciót.

A március 12-én elrabolt tudósítóról most jelent meg az első felvétel, de azt nem lehet tudni, hogy mikor készült, így azt sem, hogy életben van-e még.

Azt állítja, hogy jól bánnak vele

Johston azt állítja, hogy fogvatartói jól bánnak vele, az általa elmondott szöveg azonban arra utal, hogy fenyegetik.

A BBC tudósítói általában gond nélkül tudnak beszélni 3-5 percet egy adott témáról. Johnston azonban elnyújtva, mintha fenntartással ismételte volna fogvatartói panaszait a muzulmánokkal szembeni izraeli és amerikai fellépésről.

A szöveg különösen megalázó a BBC számára, amely a pártatlan és fair újságírás etalonjának tartja magát.

Johnson a palesztin, iraki és afgán átlagemberek háborús szenvedéseiről beszél, ami még nem propaganda, hanem sokak számára a vérfagyasztó valóság.

Ugyanakkor olyan kifejezéseket is használ, amelyeket egy aktív BBC tudósító soha nem ejtene ki a száján, például, hogy a Nyugat támogatja az izraeli megszállást.

Holott jogilag Gáza már nem megszállt terület és a BBC különösen óvakodik az általánosító és pontatlan megfogalmazástól. Ráadásul az európai országok is megosztottak a közel-keleti kérdésben.

"Mi, britek"

Johnston emellett úgy fogalmaz: "a brit kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy megszállja a muzulmán területeket".  Ez újabb pongyola és általánosító megfogalmazás a cég etikai kódexe szerint.

Majd arról beszél, hogy "mi, britek felelősek vagyunk az iraki helyzetért és a borzalmas Afganisztáni állapotokért", holott, a BBC a brit katonák vagy politika kapcsán soha nem használja a "mieink", vagy "mi" szót.

Johnston egyike volt annak a kevés nyugati újságírónak, aki Gázában dolgozott.

Pusztán a palesztin oldal bemutatása miatt a BBC-t gyakran éri az a vád, hogy Izrael-ellenes propagandát folytat, vagy antiszemita.

Johston fogvatartói egy, az Al-Kaidával kapcsolatba hozott és brit őrizetben tartott iszlámista hitszónok, Abu Katada szabadon engedését követelik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

Megszállták a minisztérium emberei az egészségügyet, durva bírságolás indult

A magyarországi egészségügyi intézményekben az állam külön csapatokat küldött ellenőrzésre, hogy vizsgálják a dolgozók és a betegek jelenlétét. Az információk szerint azonban nem csak komoly szabálytalanságokért osztogattak büntetéseket, hanem banálisabb esetekben is. Az ellenőrzések április utolsó napjaiban kezdődtek el, bejelentés nélkül jelentek meg az ellenőrök az állami kórházakban. A kórházakban gyakorlatilag razziáznak az ellenőrök, belépéskor a portán elkérik a bejelentkezéseket, majd egyesével ellenőrzik a kórházi osztályok munkáját – számolt be a hvg.hu.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×