eur:
390.7
usd:
366.55
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Dr. Halál szabad: "Sajnálom, most nem segíthetek meghalni"

Kiszabadult a börtönből Jack Kevorkian. A nyugdíjas patológus, aki Dr. Halálként híresült el az Egyesült Államokban, 130 embert segített a másvilágra.

Élete nagy pillanatának nevezte a 79 éves Kevorkian a coldwateri börtön elhagyását. A férfi ügyvédjével lépett ki a fegyintézet kapuján, amely előtt riporterek és televíziós stábok várták.

Jack Kevorkian nyolc évet töltött börtönben. A férfi legalább 130 embert segített a halálba, de mindössze egy esetért ítélték el.

A nyugdíjas patológus meggyőződése, hogy mindenkinek joga van a halálhoz.

Ennek megfelelően előkészítette az öngyilkosságát azoknak, akik gyógyíthatatlan kórjuk miatt fordultak hozzá.

A férfit 1998-ban fogták perbe azzal a váddal, hogy halálos mérget fecskendezett a Lou Gehrig-kórban szenvedő, 52 éves Thomas Youk testébe.

Ezt az esetet a nyugdíjas patológus videóra vette, és elküldte a CBS tévétársaságnak.

A bíróság ebben az egy esetben marasztalta el, és 10-től 25 évig terjedő börtönbüntetésre ítélte.

Feltételes szabadulásakor Jack Kevorkian ígéretet tett arra, hogy több öngyilkosságra készülőnek nem nyújt segítséget.

Dr. Halál nézetei azonban nem változtak meg, és korábbi közlése szerint továbbra is lobbizni fog a segítséggel elkövetett öngyilkosság legalizálásáért, de a törvényt többet nem szegi meg.

A feltételesen szabaduló Kevorkiannak ügyelnie is kell szavaira, ugyanis a bíróság eltiltotta attól, hogy bárkinek is tanácsot adjon öngyilkossági ügyben.

Jack Kevorkian 1990-ben mutatta be berendezését, amely átsegítette a jelentkezőket a másvilágra.

A Mercitron egy fémkeret, amelyre három flakont vagy üveget lehet felfüggeszteni. Ezek tárolják azokat a vegyi anyagokat, amelyek az infúziós csöveken át a beteg szervezetébe jutnak, és az öngyilkost örökre elaltatják.

A szervezetet - kivéve a lefilmezett esetben - a haldoklók hozták működésbe.

A nyugalmazott patológust az őtl Michigan államban felkereső haldoklókat motelekben, néha saját kisteherautójában kapcsolta rá a halálos szerkentyűre.

Jack Kevorkian mindössze egy héttel azelőtt szabadult, hogy Kalifornia államban népszavazás lesz az eutanáziáról. Eddig egy állam, Oregon ismerte el a halálhoz való jogot.

Címlapról ajánljuk

Súlyos gond merült fel az elektromos autózással kapcsolatban

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez - olvasható Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) hétfőn közzétett jelentésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×