eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Bush, az éjszakai rabló

A fejlett ipari államok vezetői fontos, de jelképes gesztusnak, a környezetvédők cinikus manipulációnak nevezték George Bush amerikai elnök legújabb elképzelését az üvegházhatást okozó gázok mérsékléséről. Az EU biztosa szerint pedig az amerikai hozzáállás eddig semmire nem vezetett. Bush és a G8-ak többi képviselője jövő héten tárgyal Németországban, a többi mellett a klímaváltozás elleni fellépésről.

"Klasszikus amerikai álláspont a klímaváltozásról" - reagált nem éppen diplomatikusan Stavros Dimas EU környezetvédelmi biztos.

"Semmi kötelező csökkentés és csak ködös célok.-Az amerikai hozzáállásnak eddig nem volt eredménye a gázkibocsátás csökkentésében" - tette hozzá.

George Bush csütörtökön azzal lepte meg hallgatóságát, hogy felszólította a világ vezető gazdaságait: 2008-ig állapodjanak meg azokról a határértékekről, amelyek alapján csökkenteni kell az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

Bush elnöksége kezdetén Washington szembeszegült a kiotói egyezménnyel, majd meg is kérdőjelezte, hogy az éghajlat változása az ember tevékenységének következménye-e.

Az elnök G8-as partnerei több-kevesebb lelkesedéssel üdvözölték a felhívást.

Tony Blair, a közeli szövetséges azt mondta, hogy "idáig ezért dolgozott" és arra emlékeztetett: fontos dolog, hogy Washington immár "valódi problémának" tartja a klímaváltozást.

Japán is úgy értékelte, hogy "az Egyesült Államok végre komolyan veszi a globális felmelegedést".

Angela Merkel német kancellár visszafogottan méltatta a kezdeményezést, de nem jelezte: feladná-e azt a törekvését, hogy a G8-as csúcson kötelező erejű egyezményt kössenek a gázkibocsátás csökkentéséről. Mint mondta, "sokkal nagyobb haladást kell elérni a csúcson".

Az Egyesült Államok ezt eddig élesen ellenezte és az európai sajtó egy része is úgy tartja, hogy Bush valódi célja az, hogy ne kötelezze el magát Németországban.

"Bush megölte a G8-as klímamegállapodással kapcsolatos reményt" - fogalmazott a lap.

A Föld Barátai nevű szervezet szerint az amerikai elnök "átlátszó módon ki akarja siklatni a G8 és az ENSZ keretében folyó tárgyalásokat."

A Greenpeace még radikálisabban fogalmazott, és Bush-t egy "éjszakai rablóhoz" hasonlította.

Hanganyag és szöveg: Szvetnik Endre (London)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×