eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hamarosan bevezethetik az európai donorkártyát

Jelentősen nőhet a szervátültetések száma, ha megvalósul az egészségügy európai biztosa, Markosz Kiprianu terve, és bevezetik az uniós donorkártyát. Felmérések szerint az uniós polgárok nagy része támogatja az elképzelést, igaz, csak 12 százalékuk rendelkezik ilyen dokumentummal.

Az Európai Unióban mintegy 40 ezren várnak szervátültetésre, és a becslések szerint minden nap tízen halnak meg, mert nem kaptak új szervet.

Az Európai Bizottság tervezete a donorkártyák bevezetésén kívül az élő donorok felajánlásainak jobb kihasználását, valamint a kórházakban transzplantációs koordinátorok alkalmazását irányozza elő.

Egy európai közvélemény-kutatás szerint a közösség polgárainak 81 százaléka támogatja a donorkártyák használatát. Az emberek 56 százaléka úgy véli, hogy halála után legalább egy szervét felhasználhatják majd transzplantációs célra.

A donorkártyák egyébként Hollandiában a legelterjedtebbek, ott az emberek 44 százaléka rendelkezik ilyen dokumentummal, az utóbbi években csatlakozott tagállamokban azonban alig ismerik az emberek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×