eur:
397.61
usd:
360.12
bux:
72228.61
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Alapkamat-csökkentés Szlovákiában

A szlovák jegybank ma 0,25 százalékponttal csökkentette az alapkamatot. Az intézkedésre a vártnál alacsonyabb infláció miatt került sor - olvasható az indoklásban.

A szlovák Nemzeti Bank monetáris tanácsának mai döntése értelmében az eddigi 4,50 század százalékpontról 4,25 század százalékpontra csökkent az alapkamat.

Az elemzőket nem lepte meg a döntés, hiszen a korona sorozatos erősödése és az infláció kedvező alakulása miatt várható volt, hogy a központi bank lépni fog.

A szlovák jegybank egészen idén márciusig a kamatszint csökkentésén kívüli monetáris politikai eszközökkel próbálkozott a korona felértékelődésének fékezésére, illetve gátolására, de ezek hatása erősen korlátozott volt.

A szlovák ERM-II árfolyamsáv márciusi erősebb irányba történő jelentős eltolása következtében a korona fokozott, spekulatív jellegű erősödést produkált az euróval szemben.

Amennyiben a szlovák fizetőeszköz erős marad a következő hónapokban, akkor várhatóan nem a mai az utolsó idei kamatcsökkentés Szlovákiában. Egy hasonló lépés még bekövetkezhet, mellyel az őszi hónapokban egy szintre kerülhet az Európai Központi Bank és a szlovák jegybank irányadó rátája.

Szlovákia már 2009-ben szeretné bevezetni az eurót, ennek egyik alapfeltétele azonban az infláció kordában tartása.

A mostani intézkedésnek azok nem nagyon örülnek, akik a bankokban tartják pénzüket, hiszen az eddiginél alacsonyabb kamatra számíthatnak, a másik oldalon viszont olcsóbbak lehetnek a hitelek.

Alaptalanoknak bizonyultak azok a várakozások, melyek szerint esetleg csökkenhet a jövedelmi adó: a pénzügyminiszter, majd maga Robert Fico miniszterelnök is közölte, hogy nem tervezik a 19 százalékos egyenadó csökkentését.

Robert Fico viszont csökkenteni szeretné az üzemanyag árát, ezért tárgyalásra készül a MOL többségi tulajdonában lévő Slovnaft olajfinomító vezetőivel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ilyen Budapestet szeretne Karácsony Gergely - terveiről nyilatkozott a főpolgármester

Otthonosabb, zöldebb és szolidárisabb Budapestet szeretne az október 1-jén kezdődő új főpolgármesteri ciklusában Karácsony Gergely. A városvezető az InfoRádióban a paralimpikonok budapesti fogadásán arról is beszélt, hogy egy olimpiai és paralimpiai rendezést össze lehetne kötni a főváros teljes akadálymentesítésével 2036-ra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Hatalmas támadás érte Moszkvát, lehengerlő offenzíva zajlik Vuhledárnál - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas támadás érte Moszkvát, lehengerlő offenzíva zajlik Vuhledárnál - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Ma hajnalban jelentős dróntámadás indult Oroszország fővárosa, Moszkva ellen, a légvédelem 14 ukrán robotgép lelövését jelentette. A régióban legalább egy lakóház lángra kapott és három repteret is lezártak az orosz hatóságok. Közben az orosz hadsereg jelentős offenzívát folytat a donyecki Vuhledár térségében, a kisváros térségében több települést is elfoglaltak az elmúlt napokban, a cél a megerősített védelmű ukrán városka bekebelezése. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború keddi eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×