eur:
394.67
usd:
355.37
bux:
72401.82
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Piroska miatt pocsék a farkas pr-ja

A farkasok visszatelepítését szorgalmazza egy környezetvédő csoport a Skót-felföldön. A ragadozók segíthetnének az erdők állapotának helyreállításában.

Kétszázötven éve nem élnek farkasok Skócia északi részén, egy kutatásból azonban kiderül: érdemes lenne újra betelepíteni őket a felföldre.

A farkasok segíthetnének a terület természeti megújításában azzal, hogy kordában tartanák a szarvasszaporulatot.

A becslések szerint körülbelül félmillió szarvas él a Skót-felföldön, a térség pedig teljesítőképessége határán van: a növényzetet lassan elpusztítja az agancsos tömeg.

Egy környezeti szakértő szerint a farkasok jelentősen megritkítanák a vadállományt. Ezzel egyrészt csökkennének a kényszerű kilövés költségei, másrészt a növényzet és a madárvilág is fejlődésnek indulna, valamint a környék újraerdősítését is megkönnyítené.

A tanulmány szerint ötszáz ragadozót engednének szabadon a felföldön: ezer négyzetkilométerenként huszonöt farkast.

Rossz pr

A dokumentum megemlíti, hogy az elképzelés minden bizonnyal nagyon népszerűtlen lesz a farmerek körében, és valószínűleg a turisták is aggodalmaskodnak majd, ám a szakértők bíznak benne, hogy támogatói is lesznek az elképzelésüknek.

A terület erdőinek megmentéséért küzdő természetvédő csoport, a Trees for Life szerint a legnagyobb probléma az, hogy rendkívül negatív a farkasokról kialakult kép, amelynek forrásai az olyan mesék és történetek, mint a Három kismalac, a Piroska és a farkas, vagy a farkasemberes sztorik.

"Pocsék a pr-juk, az emberek pedig elhiszik, hogy ennek van alapja, holott a rémtörténetek egyszerűen nem igazak" - mondta a szervezet vezetője.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×