eur:
393.58
usd:
354.01
bux:
72131.1
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Amit a legrosszabb hallani: "problémát észleltek az atomerőműben"

Csehországban két hónapra leállították a temelini atomerőmű első blokkját, mert problémát észleltek a fűtőanyag feldolgozásánál. Az erőmű szóvivője a cseh hírügynökségnek elmondta: az orosz gyártmányú reaktor üzemanyag-egységében a szokásosnál nagyobb változásokat mértek. Hozzátette: a kettes blokk továbbra is rendben működik.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy augusztusban két hónapra még egyszer leállítják az erőmű első blokkját. Az üzemanyag-feltöltés mellett kicserélik a turbinarotort, amely 20 megawattal növeli majd az erőmű teljesítményét.

Az osztrák sajtó szerint tervezett intézkedés volt az első blokk leállítása, de az erőmű aktív zónájában január első napjaiban az üzemanyag-elemek közül számos nem biztosította a szükséges energiát.

Ausztriában már többször követelték a közös határhoz közeli erőmű bezárását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Több ezer milliárdnyi közlekedési fejlesztést jelentett be a kormány a fejlesztéspolitikai kihívások közben

Több ezer milliárdnyi közlekedési fejlesztést jelentett be a kormány a fejlesztéspolitikai kihívások közben

Az Európai Unió kohéziós politikája a felszínen sikertörténet: a keleti bővítés tagállamai jelentősen felzárkóztak az EU fejlettségi átlagához, de regionális szinten megmaradtak, sőt néha nőttek is az egyenlőtlenségek. Brüsszelben is egyre többen beszélnek a szükséges reformokról. Magyarország helyzete viszont speciális, a jogállamisági viták miatt nem fér hozzá az uniós forrásokhoz, ami új kihívást jelent – többek között ezekről a témákról volt szó a 62. Közgazdász-vándorgyűlés „Mi van, ha nincs? A kohéziós források perspektívái” című panelbeszélgetésen. A kormány képviselői ismertették, hogy több ezer milliárd forintnyi közlekedési – vasúti és közúti –, valamint építőipari fejlesztésekre készül a kabinet. De arról is számot adtak, hogyan átalakítják a jelenlegi kohéziós politikai megközelítését, szakértők pedig arról, milyen szempontokra kell figyelni ennek során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 6. 08:24
×
×
×
×