eur:
393.25
usd:
354.83
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Felakasztották Szaddám Huszeint

Megtörtént, amiről pénteken már sok találgatást lehetett hallani: a síita vezetésű iraki kormány még a szombaton megkezdődött Eid-ünnep előtt kivégeztette a volt iraki diktátort.

Szaddám Huszein kivégzéséről először az amerikaiak által támogatott Al-Hurra tévéadó számolt be, majd az Al-Arabiya televízió is megerősítette.

Gyakorlatilag az a forgatókönyv valósult meg, amiről késő este már tudni lehetett: a volt diktátort helyi idő szerint röviddel hajnali hat óra előtt kísérték a bitófához és akasztották fel.

Féltestvérét és a volt főbírót csak később végzik ki
Az első híradások még arról szóltak, hogy vele együtt végeztek ki két másik elítéltet, ezek egyike Szaddám féltestvére, Barzan al-Tikriti, a másik pedig Awad Hamad al-Bandar egykori főbíró volt.

Később
Núri al-Máliki iraki kormányfő az Irakíja televíziónak azt mondta, hogy Tikríti és Bandar ítéletét az id al-ahda muzulmán vallási ünnep vége után hajtják végre.

Muvafak ar-Rubáje iraki nemzetbiztonsági tanácsadó az Irakíja televíziónak egyértelművé tette: csak Szaddám Huszein kivégzését hajtották végre szombaton.
Az akasztásokat a szombat hajnalban kezdődött vallási ünnep, a mekkai zarándoklatot lezáró Eid elé időzítették. Az iraki törvények szerint ugyanis vallási ünnepek idején tilos a kivégzés.
Ismeretlen helyszín
A kivégzésnél jelen voltak az iraki kormány képviselői, Huszein egyik ügyvédje és vallási vezetők. A helyszínt titokban tartották, de egy iraki televízióadó annyit közölt, hogy az iraki kormány negyedben, a Zöld Zónán kívül állították fel az akasztófát.
Ezt követően arról indult találgatás, hogy hol temetik el Szaddámot. A volt diktátor száműzetésben élő lánya azt szeretné, ha a holttestet ideiglenesen Jemenben helyeznék nyugalomra. Huszein egyik Londonban tartózkodó ügyvédje ugyanakkor a BBC-nek azt mondta: nem hiszi, hogy a család megkaphatná Huszein földi maradványait, és szerinte egy titkos helyen fogják eltemetni.







A 30 éven át korományzó, és százezrek halálával vádolt diktátor hatalmát végül a 2003. tavaszán indult, amerikai vezetésű invázió döntötte meg. Huszein hónapokon át bújkált és csak 2003. decemberében találták meg amerikai katonák.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×