eur:
394.09
usd:
364.16
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Új feladatokat szabtak a NATO-nak

A lett fővárosban megállapodtak az Afganisztánban állomásozó NATO erők fejlesztéséről és a további kiképzésekről az állam- és kormányfők az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozóján.

A Rigában elfogadott záródokumentum alapján a NATO továbbra is kiemelt fontosságúnak tartja a béke megteremtését az ázsiai országban, a következő 15 évben pedig a terrorizmus elleni harcot és a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozását tartja legfontosabb feladatának.

A zárónyilatkozatot ismertetve a NATO főtitkára elmondta: több tagállam feloldotta, vagy csökkentette azokat a korlátozásokat, amelyek az Afganisztánba vezényelt erők bevetésére vonatkoztak.

Jaap de Hoop Scheffer szólt arról, hogy ezek alapján szükség esetén az eddiginél szabadabban dönthetnek a 32 ezer fős erő jelentős részének bevetéséről.

A főtitkár azt is közölte, hogy teljesen harcképessé vált az észak-atlanti szövetség új katonai alakulata, a Reagáló Erő.

Jaap de Hoop Scheffer hangsúlyozta azt is, hogy meghívták a NATO békepartnerségi programjába Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát és Montenegrót és a katonai szövetség 2008-ban újabb országok meghívását tervezi.

Címlapról ajánljuk

Milák Kristóf ezüstérmet szerzett 200 méteres pillangóúszásban

Ahogy Tokióban 3 évvel ezelőtt, Tárnok 24 esztendős büszkesége a 200 méteres férfi pillangóúszás olimpiai aranyérmének megszerzésére készült Párizsban is. 150 méterig minden rendben is volt, de a nagy rivális Léon Marchand ellenállhatatlan hajrát produkált.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×