eur:
394.07
usd:
364.34
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Õrizetbe vették a jobboldal mellett tüntetőket

Feloszlatták a jobbkormányos autók betiltása elleni tüntetést Kazahsztán korábbi fővárosában, két demonstrálót őrizetbe vettek.

A tüntetők - dacolva a gyülekezési jog szigorú korlátaival és a mínusz tíz Celsius-fokos hideggel - azért vonultak utcára, mert a kazah kormány tervezetet készített a jobbkormányos autók használatának betiltásáról.

A néhány tucat tüntető Kazahsztán volt és jelenlegi fővárosában, Almatiban és Asztanában demonstrált.

Kazahsztánban az autók többségében autójában baloldalon van a kormány, azonban a Japánból behozott járművek jobbkormányosak. A kormány szerint utóbbiak túl sok balesetet okoznak, ezért ki kell tiltani őket az utakról.

Almatiban a terv ellen tüntetők és a biztosításra kivezényelt rendőrök között rövid dulakodás is lezajlott, mielőtt a csoportosulást föloszlatták volna. Két embert őrizetbe vettek.

"Meg akartuk mutatni, hogy nem értünk egyet a kormány tervezett intézkedésével. Alkotmányos jogunk a választás" - jelentette ki a tüntetés szervezője, mielőtt a rendőrök betuszkolták egy buszba, és elvitték.

A tüntetések ritkák Kazahsztánban, az ellenzék gyenge, a sajtó pedig sosem bírálja Nurszultan Nazarbajev elnököt és politikáját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 31. 16:02
×
×
×
×