eur:
392.81
usd:
362.94
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Egyre több fiatalnak van elege Németországból

Egyre több német fiatal próbál külföldön szerencsét, a világháború óta még sohasem volt annyira magas a kivándorlók száma, mint tavaly - állapította meg Berlinben az Ipari- és Kereskedelmi Kamara elnöke. A fő ok a képzettségnek megfelelő és jó megélhetést biztosító állások hiánya.

Tavaly már megközelítette a 150 ezret a távozó német pályakezdők száma - közölte egy interjúban az Ipari- és Kereskedelmi Kamara elnöke; egyben megkongatta a vészharangot, rámutatva arra, hogy ha a folyamatot nem sikerül mielőbb feltartóztatni, Németország idővel alulmarad a nemzetközi gazdasági versenyben.

A kamara elnöke utalt arra is, hogy a távozó fiatalok zöme jól felkészült, ezért tudásuk és hozzáértésük idővel pótolhatatlan hiányt jelent Németországnak.

A magas adók és szociális járulékok azonban sok pályakezdőt rettentenek el a németországi munkavállalástól, és a jóval előnyösebb feltételeket kínáló szomszédos országokban, vagy az Egyesült Államokban próbálnak elhelyezkedni.

Ezt támasztja alá az ezredfordulót követően, amerikai mintára életbe léptetett zöldkártyás bevándorlási kísérlet, amellyel az Európai Unión kívüli országokból próbáltak Németországba csábítani elsősorban jól képzett informatikusokat, idővel pedig más műszaki szakembereket.

A felkínált kvótára azonban nem volt elegendő jelentkező, illetve a külföldi munkakeresők zöme idővel továbbállt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×