eur:
394.37
usd:
370.62
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Az osztrák kancellár gratulált a szociáldemokratáknak

A televízió nyilvánossága előtt gratulált az osztrák kancellár a szociáldemokraták választási győzelméhez. A nem végleges eredmények alapján a szociáldemokratáknak 68, a néppártiaknak 66, a szabadságpártiaknak 21, a zöldeknek 20, Haideréknek pedig 8 képviselőjük lesz a törvényhozásban.

A kereszténydemokrata Wolfgang Schüssel kancellár kézfogással gratulált Alfred Gusenbauer SPÖ-elnöknek.

A szavazatok 98 százalékának összesítése után kalkulált eredmény szerint a Gusenbauer vezette párt 35,7 százalékos támogatottsággal az első helyen végzett a választásokon.

Schüssel pártja, a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) 34,2 százalékos eredménnyel szorult a második helyre, ami azt jelenti, hogy több mint 550 ezer választó támogatását veszítette el a négy évvel ezelőtti voksoláshoz képest.

A harmadik helyen a Heinz-Christian Strache vezette Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) végzett 11,2 százalékos eredménnyel, szorosan a nyomában a Zöldekkel, akik 10,5 százalékot értek el.

A Jörg Haider alapította Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) párt éppen csak átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt 4,2 százalékos támogatottsággal.

A parlamenti erőviszonyok alapján kizárt, hogy az eddigi ellenzéki erők kétpárti kormánykoalíciót tudnának létrehozni, mert a törvényhozási többséghez legalább 94 mandátum kell, a szociáldemokratáknak és a zöldeknek viszont együtt csak 88 képviselőjük lesz a 183 fős törvényhozásban.

A pártvezetők első televíziós nyilatkozataikban szinte valamennyien arra hivatkoztak, hogy meg kell várni annak a 400 ezer szavazatnak az összeszámlálását is, amelyet nem a lakhely szerinti választókörzetekben adtak le, illetve külföldről küldenek haza az osztrák választópolgárok.

Volt már rá példa, hogy ezek a szavazatok módosították az osztrák parlamenti erőviszonyokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×