eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Václav Havel: előrehozott választásokra van szükség Csehországban

Előrehozott választásokkal kellene megoldani a jelenlegi belpolitikai patthelyzetet Csehországban - jelentette ki Václav Havel volt cseh államfő vasárnap a közszolgálati Cseh Televízióban.

"Úgy látom, kétségtelenül szükség van az idő előtti választásra" - vélekedett Havel abban az interjúban, amelyet közelgő születésnapja alkalmából adott a televíziónak. A korábbi államfő október 5-én lesz 70 éves.

Csehországban a júniusi képviselőházi választás után alakult ki patthelyzet, miután kiderült, hogy a 200 tagú testületben a lehetséges kormányoldalnak és az ellenzéknek egyaránt száz-száz mandátuma van, s így az egyik oldal sem rendelkezik megbízható többséggel.

A helyzet következménye, hogy mind a mai napig nincs stabil vezetése a képviselőháznak. A választások után három hónappal megalakult Mirek Topolánek vezette kisebbségi polgári demokrata kormánynak gyakorlatilag nincs esélye, hogy kedden bizalmat kapjon a parlamenti alsóházban.

Havel szerint méltatlan, hogy a kormányalakítás ilyen hosszan elhúzódik, s tele van botrányokkal. Az exállamfő ezzel kapcsolatban közvetlenül utódját, Václav Klaus jelenlegi elnököt is bírálta.

"Az ilyen fontos dolgoknak jóval rövidebb ideig, s nem három hónapig kellene tartaniuk" - jelentette ki Havel, aki aktív politikai pályafutása során Klaus ellenfelének számított. Klaus csupán szeptember elején, tehát három hónappal a választások után, adott kormányalakítási megbízatást Topoláneknek, a győztes Polgári Demokratikus Párt elnökének.

A belpolitikai viták ilyen mértékű elhúzódása elbizonytalanítja az embereket, s bizalmatlanságot kelt bennük a politikai iránt. "Ez elidegeníti az embereket a politikától. Az emberek már úgy tekintenek a politikára, mint holmi szórakoztató esztrádműsorra" - jegyezte meg a népszerű drámaíró és emberi jogi aktivista.

Szerinte a mai cseh politika nem a társadalmat érintő témákról, hanem a "sárdobálásról" szól. "Mindenki csak a rosszat keresi a másikon. Az emberek pedig mindezt úgy kísérik figyelemmel, mint egy sporttalálkozót" - vélte az exállamfő.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×