eur:
390.72
usd:
359.87
bux:
73174.1
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Szerbia október végén szavaz az új alkotmányról

Predrag Markovic, a szerb parlament elnöke október 28-29-re írta ki az ország új alkotmányáról szóló népszavazást. "Támogatja-e Szerbia új alkotmányát?" - hangzik a kérdés, amelyre igennel vagy nemmel kell felelniük azoknak, akik elmennek szavazni a parlament által szombaton késő este elfogadott alaptörvényről.

Ahhoz, hogy az alkotmány érvénybe lépjen, a szavazati joggal rendelkezők több mint felének kell voksolnia, megfigyelők szerint azonban egyáltalán nem biztos, hogy ez megtörténik.

Belgrádban ugyanis - és ezt az új alkotmányba is belefoglalták - Szerbia részének tekintik a már évek óta ENSZ-igazgatás alatt álló, külön életet élő Koszovót, aminek egyenes következménye, hogy ott is meg kell tartani a referendumot.

Ha ez egyáltalán sikerül a szerb közigazgatás alól visszavonhatatlanul kikerült tartományban, a helyi albánok nyilván bojkottálni fogják a szavazást, mint tették azt az utóbbi évek összes választása és referenduma során.

Emiatt nagyon fontossá válik, hogy a 6,5 millió szerbiai választónak mintegy 60 százaléka leadja a voksát. Így lesz meg ugyanis - a koszovóiakat is magába foglaló, 7,6 millió nevet tartalmazó választói névjegyzékre vetített - több mint 50 százalékos részvétel.

Ha azonban a népszavazás jóváhagyja az alkotmányt, akkor - vezető politikusok nyilatkozatai szerint - még ebben az évben megtartják Szerbiában a parlamenti választásokat.

Elfogadott alkotmány ugyan még nincs, de a választási kampány gyakorlatilag már el is kezdődött: megfigyelők szerint ebbe illeszkedik a G17 Plus kormánypártnak az a vasárnap bejelentett döntése is, hogy - mivel az Európai Unióval nem folytatódtak a stabilizációs és társulási tárgyalások, mert a kormány képtelen volt kézre keríteni Ratko Mladic háborús bűnökkel vádolt tábornokot - kivonul a kormányból, és képviselői sem vesznek részt a továbbiakban a törvényhozás munkájában.

A liberális közgazdászokból alakult, miniszterelnök-helyettest, egészségügyi, mezőgazdasági és pénzügyminisztert adó párt már májusban, a tárgyalások megszakadásakor közölte, hogy október 1-jén kiválik a kormányból, ha addig nem jön létre a párbeszéd folytatásának a feltétele. Brüsszel ez utóbbit egyetlen mondatban fogalmazza meg: el kell fogni, és ki kell adni a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a háborús bűnök miatt körözött Mladic boszniai szerb tábornokot.

Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor negyedik, Pupp Réka ötödik – összefoglaló a magyarok vasárnapjáról

Andrásfi Tibor párbajtőrvívó a negyedik, Pupp Réka cselgáncsozó az ötödik helyen végzett az olimpia második napján. Mind a két csapatunk, a női kézilabda és a férfi vízilabda is egygólos győzelmet aratott. Major Veronika nyolcadikként zárta a légpisztolyos női döntőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×