eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Akasztott ember májával a hosszabb életért

Virágzik Kínában a halálraítéltek szerveinek kereskedelme. A kivégzettek szerveit átültetésre váró külföldieknek adják el. A BBC tudósítójának, aki édesapja nevében érdeklődő egyszerű brit állampolgárnak adta ki magát, egy kínai kórházban 50 ezer fontért, azaz több mint 20 millió forintért kínáltak egy májat.

Rupert Wingfield-Hayes BBC-s újságírónak a kórház illetékesei azt mondták: három héten belül elérhető lesz egy megfelelő máj, és megerősítették, hogy egy kivégzendő halálraítélt lesz a donor.

A kórház egyik illetékese azt hangsúlyozta, hogy a halálraítéltek maguk ajánlják fel szerveiket "ajándékként a társadalomnak". Elmondta, hogy jelenleg hatalmas a kínálat a szervekből, mert az október 1-jei nemzeti ünnep előtt megnő a kivégzések száma.

A világon a legtöbb kivégzés Kínában van. 2005-ben a hivatalos adatok szerint legalább 1.770 embert végeztek ki, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint ugyanakkor a valós szám még ennél is jóval magasabb.

Márciusban a kínai külügyminisztérium elismerte, hogy használnak fel kivégzettekből származó szerveket, de állításuk szerint csak "nagyon kevés esetben".

A kínai külügyi szóvivő szerint ugyanakkor a szerveket nem önkényesen, hanem kizárólag a halálraítélt előzetes beleegyezésével használják fel.

Jelentések szerint ugyanakkor nem teljesen világos, hogy a halálraítéltek valóban szabadon dönthetnek-e a kérdésben.

A kínai egészségügyi minisztérium sem tagadta a gyakorlatot, de azt mondták: folyik a rendszer és a vonatkozó szabályozás felülvizsgálata.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×