eur:
395
usd:
370.83
bux:
65362.97
2024. április 19. péntek Emma

Megbukhat a kormány egy titkos filmfelvétel miatt

Lemondásra szólította fel az ellenzék a lengyel kormányt, miután nyilvánosságra került egy titkos filmfelvétel, amelyen Jaroslaw Kaczynski kormányfő pártbeli helyettese tárcát kínált a kormányból egy héttel ezelőtt eltávolított, azóta ellenzéki Önvédelem párt egyik képviselőjének, hogy a kabinet többségét erősítse a törvényhozásban.

A TVN lengyel magántelevízió kedden késő este vetítette le a felvételt, amely Adam Lipinskinek, a Jog és Igazságosság pártja helyettes vezetőjének és Renata Begernek, a baloldali populista Önvédelem párt képviselőjének az elmúlt napokban lezajlott találkozóin készült.

Adam Lipinski először a mezőgazdasági államtitkári tisztséget ajánlotta fel, majd a következő megbeszélésen közölte, hogy "fontolóra veszik valamilyen pénzalap létrehozását", így próbálván meg segíteni a képviselőnek kifizetni azt a bírságot, amelyet az Önvédelem fizettet parlamenti képviselőivel, amennyiben átülnek egy másik frakcióba.

Renata Beger elismerte, hogy megállapodott a tv-csatornával a találkozók titkos filmre vételében.

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a balközép irányzatú Polgári Platform Kaczynski kormányfő azonnali lemondását, a parlament feloszlatását és új választások kiírását követelte.

Az ugyancsak ellenzéki szociáldemokraták felszólították az összes pártot, hogy vegyenek részt az október 7-re tervezett kormányellenes tüntetéseken, amennyiben a Jog és Igazságosság nem egyezik bele az előrehozott választásokba.

"A helyzet gyökeresen megváltozott" - mondta a titkos tárgyalás nyilvánosságra kerülése után Waldemar Pawlak, a Parasztpárt vezetője. Kijelentette: pártja ezek után felfüggeszti koalíciós tárgyalásait a Jog és Igazságosság vezetőivel, és magyarázatot vár Jaroslaw Kaczynski miniszterelnöktől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×