eur:
370.97
usd:
344.76
bux:
46850.16
2023. június 1. csütörtök Tünde

Megbukhat a kormány egy titkos filmfelvétel miatt

Lemondásra szólította fel az ellenzék a lengyel kormányt, miután nyilvánosságra került egy titkos filmfelvétel, amelyen Jaroslaw Kaczynski kormányfő pártbeli helyettese tárcát kínált a kormányból egy héttel ezelőtt eltávolított, azóta ellenzéki Önvédelem párt egyik képviselőjének, hogy a kabinet többségét erősítse a törvényhozásban.

A TVN lengyel magántelevízió kedden késő este vetítette le a felvételt, amely Adam Lipinskinek, a Jog és Igazságosság pártja helyettes vezetőjének és Renata Begernek, a baloldali populista Önvédelem párt képviselőjének az elmúlt napokban lezajlott találkozóin készült.

Adam Lipinski először a mezőgazdasági államtitkári tisztséget ajánlotta fel, majd a következő megbeszélésen közölte, hogy "fontolóra veszik valamilyen pénzalap létrehozását", így próbálván meg segíteni a képviselőnek kifizetni azt a bírságot, amelyet az Önvédelem fizettet parlamenti képviselőivel, amennyiben átülnek egy másik frakcióba.

Renata Beger elismerte, hogy megállapodott a tv-csatornával a találkozók titkos filmre vételében.

A legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a balközép irányzatú Polgári Platform Kaczynski kormányfő azonnali lemondását, a parlament feloszlatását és új választások kiírását követelte.

Az ugyancsak ellenzéki szociáldemokraták felszólították az összes pártot, hogy vegyenek részt az október 7-re tervezett kormányellenes tüntetéseken, amennyiben a Jog és Igazságosság nem egyezik bele az előrehozott választásokba.

"A helyzet gyökeresen megváltozott" - mondta a titkos tárgyalás nyilvánosságra kerülése után Waldemar Pawlak, a Parasztpárt vezetője. Kijelentette: pártja ezek után felfüggeszti koalíciós tárgyalásait a Jog és Igazságosság vezetőivel, és magyarázatot vár Jaroslaw Kaczynski miniszterelnöktől.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Magához tért Amerika, pluszban zártak a tőzsdék

Az amerikai képviselőház szerdán késő este megszavazta az adósságplafon felfüggesztéséről szóló törvényjavaslatot, és ezzel a szenátus elé terjesztette azt. A lépés óvatos optimizmust hozott a piacokra, az ázsiai tőzsdék jellemzően emelkedtek, és az európai börzéken is mérsékelt emelkedés látszott, és az USA-ban is javult a hangulat. A hazai részvénypiacon a magyar kormány tegnap este bejelentett lépéseire reagált a magyar tőzsde.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×