eur:
369.22
usd:
344.69
bux:
48117.93
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

Alakul a békefenntartó erő

Megérkeztek az első önkéntes felajánlások az ENSZ Dárfúrba küldendő békefenntartó erőhöz - jelentették be ENSZ-tisztségviselők.

A világszervezet békefenntartó műveleteinek vezetője közölte: egyelőre egy európai és több fejlődő ország ajánlott fel katonákat, hogy a nyugat-szudáni tartományban felváltsák az Afrikai Unió gyengén felszerelt és alulfinanszírozott csapatait.

Nevük elhallgatását kérő ENSZ-tisztségviselők közölték: Norvégia, valamint Nigéria, Tanzánia és Banglades küld katonákat a nemzetközi erőbe.

Korábban az Afrikai Unió szóvivője közölte: négyezer fővel növelik a Dárfúrban szolgálatot teljesítő katonák és rendőrök számát; a küldetésben így 11 ezren vesznek majd részt.

Az utóbbi három évben több mint 200 ezren haltak meg a szudáni tartományban, csaknem 2,5 millió ember pedig földönfutóvá vált a kormányerők, a felkelők és a fegyveres milíciák összecsapásaiban.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Szárnyalt az Apple a bemutató előtt

Jelentősen emelkedtek a tőzsdék múlt héten, miután az amerikai törvényhozók elfogadták az amerikai adósságplafonról szóló törvényjavaslatot. Az ázsiai piacok nagyrészt emelkedtek hétfőn, miután Joe Biden hétvégén aláírta az amerikai adósságplafonról szóló törvényt. Ezzel szemben európai tőzsdék a múlt pénteki rali után iránykereséssel kezdték ezt a hetet, és az USA-ban is csak minimális elmozdulások látszanak. Mindeközben az olajárakra is érdemes figyelni, amelyek felpattantak azt követően, hogy Szaúd-Arábia további napi egymillió hordóval csökkenti a kitermelést, és további termeléscsökkentést ígért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×