eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Egymást ütötték a magyarok az Európai Parlamentben

Több néppárti képviselő élesen bírálta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt a kormány hazugságaival kapcsolatban kiszivárgott hangfelvétel miatt az Európai Parlament ülésén Strasbourgban, ugyanakkor Martin Schulz, az EP szocialista frakciójának vezetője határozottan kiállt a magyar kormányfő mellett.

Szájer József, a magyar néppárti (Fidesz-MPSZ-MDF-KDNP) delegáció vezetője emlékeztetett arra, hogy a kormányfőt az Európai Néppárt lemondásra szólította fel, de több szocialista politikus, köztük a francia Segolene Royal is bírálta.

"Nem lehet európai politika az, hogy hazudjunk" - hangoztatta. Arról is beszélt, hogy a pénzügyminiszter egy utalása szerint Joaquín Almunia EU-biztos is "segített" Budapestnek a tényleges adatok eltakarásában.

Szájer József szolidaritásáról biztosította a kormány ellen tüntetőket, de határozottan elutasította az erőszakot.

Martin Schulz bátornak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc kimondott olyasvalamit, amit mások, köztük az ellenzék nem mert kimondani.

Hozzátette, a magyar parlament dolga azt eldönteni, helyesen járt-e el a miniszterelnök, amikor a hazugságokat bevallotta.

Azt is leszögezte, hogy ha azok, akik az Országház előtt európai zászlót égettek, Szájer Józsefék barátai, akkor a magyar képviselő "nem a megfelelő helyen ül".

Lojze Peterle szlovén néppárti képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferenc csupán frakciója előtt beszélt a hazugságról, nem pedig nagyobb nyilvánosság előtt. Feltette a kérdést, hogy lehet-e így bátorságról, szókimondásról beszélni.

Barsiné Pataky Etelka (Fidesz-MPSZ) szerint Schulzot rosszul tájékoztatták, mert a miniszterelnöknek nem volt bátorsága a parlament elé állva szólni a hazugságokról.

Magyarországon senki nem égetett EU-zászlót - hangoztatta, hozzátéve: legalább az EP-ben ragaszkodjanak az igazsághoz.

Herczog Edit (MSZP) arról beszélt, hogy Magyarország demokrácia, a kormányt demokratikusan választották meg, így az alkotmány és a közrend ellen fordultak azok, akik a kormány ellen léptek fel.

"Mindenkinek joga van tüntetni, de utcán nem döntünk kormányt, pontosan azért, mert a jogállamiság ezt nem teszi lehetővé. A mai napon - Szájer József hozzászólás után - közelebb jutottunk ahhoz, hogy tudjuk, kik játszanak a tűzzel" - hangoztatta.

Martin Schulz Strasbourgban közleményt is kiadott, és ebben visszautasította a magyar sajtó azon állítását, amely szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök egy éven belüli bukását várja.

"A magyar sajtóban megjelent állítások minden alapot nélkülöznek. Soha sem tettem ilyen nyilatkozatot, mert ilyen álláspontot nem is képviseltem soha" - idézte a közlemény a frakcióvezetőt.

Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője írásban adott be egyperces hozzászólást, amelyben szomorúnak és szégyenletesnek nevezte, hogy "az ellenzéki Fidesz immár nemcsak Magyarországon bujtogat, hanem az Európai Parlamentet is harci terepnek használja a magyar kormány ellen".

"A valós magyarországi helyzet torz, hamis bemutatása súlyosan elbizonytalaníthatja az uniós és gazdasági köröket, több milliárdos kárt okozva az országnak" - vélte Tabajdi Csaba.

"Magyarországon ma békés tüntetések vannak, a demokratikus szólásszabadság keretében, ugyanakkor antidemokratikus, szélsőséges felhangokkal. (...) Ezen a tüntetésen részt vett a Fidesz alelnöke, Schmitt Pál is - igaz magánemberi minőségben. Számomra ez megdöbbentő, és teljesen ellentétes az európai normákkal és értékrenddel" - áll a közleményben.

Szájer József este közleményt adott ki, amely szerint felháborodással fogadta Martin Schultz szocialista frakcióvezető hozzászólását.

A képviselőcsoport elnökét szerinte tévesen informálták: nem igaz, hogy a magyarországi tüntetések alkalmával európai uniós zászlót égettek.

Szájer szerint "az országos békés demonstrációk Gyurcsány Ferenc hazugságpolitikájának következménye. A rendbontásokért is őt és kormányát terheli a kizárólagos felelősség."

"A magyarországi polgári pártok az elmúlt másfél évtizedben mindig csak békés és alkotmányos demonstrációkat támogattak. Gyurcsány Ferenc saját hazugságainak igazolására használja az Európai Uniót, és ez - érthető módon - elégedetlenséget vált ki. Minden európai demokratának közös érdeke, hogy ez az állapot megszűnjön, és Gyurcsány Ferenc mondjon le, utat nyitva a politikai válság mihamarabbi megoldásához és az európai politikai értékrendhez való visszatéréshez" - írta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×