INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Castro "igen aktív", de még pihennie kell

InfoRádió / MTI
Kubai vezetők és a havannai rendszer barátai derűlátóan nyilatkoztak Fidel Castro kubai vezető egészségi állapotáról. A Kubába látogató Daniel Ortega nicaraguai elnök úgy fogalmazott: Castro "igen aktív, telefonbeszélgetéseket bonyolít le, és ura a döntéseinek".

Ortega hazatérése után kedd este a Ya rádióban reményét fejezte ki, hogy Castro "bizonyos idő múlva" visszatér a kormányrúdhoz.

Ernesto Che Guevara gerillaparancsnok egykori harcostársa, a 84 éves Alberto Granado, aki most Kubában él, szintén arról biztosította a nyilvánosságot, hogy "Fidel tökéletesen jól van".

"Továbbra is pihen, amire nagyon nagy szüksége van. Úgy ítélem meg, hogy még legalább négy hétig ágyban kell maradnia" - közölte Granado a Clarin című argentin lap internetes kiadásával telefonon.

Kuba caracasi nagykövete, Germán Sánchez Otero az ABN hírügynökségnek nyilatkozva igyekezett minden kétséget eloszlatni Fidel Castro egészségi állapotával kapcsolatban, mondván, hogy a kubai vezető egészségi állapota "kedvezően" alakul", és "a fokozatos felépülése folytatódik".

Che Guevara lánya, Aleida a kubai külügyminisztérium által szervezett internetes fórumon azt közölte, hogy Fidel Castro "felépülőben van ". A 45 éves gyermekorvos szerint "a kubai lakosság nyugodt, még ha aggódik is a forradalom parancsnokának egészsége miatt.

A Fehér Ház kedden megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint terveket készít egy esetleges kubai mélyreható változás esetére. Tony Snow szóvivő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy ezek csupán elméleti jellegűek.

A címlapról ajánljuk