eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Most épp nincs madárinfluenza Romániában

Felszámolták Romániában a májusban jelentkező legutóbbi madárinfluenza-hullám utolsó gócpontját - jelentették vasárnap román hírforrások, de a hatóságok szerint nem kizárt, hogy a H5N1 vírus ősszel ismét megjelenik az országban.

A járvány legutóbb májusban bukkant fel Erdély déli részén, a Brassó megyei Feketehalomban működő ipari rendszerű baromfitelepen. A hatóságok a vírus terjedésének megakadályozására tett több hónapos erőfeszítéseinek végén a fő fertőző gócnak tekintett telepen is felszámolták a járványt.

Romániában összesen 127 gócpontot tartottak számon május elejétől kezdve. A mezőgazdasági minisztérium szerint a feketehalomi telepen 800 ezer baromfit semmisítettek meg, ehhez hozzáadódik még az a 300 ezer háztartásbeli szárnyas, amelyek a környékbeli lakosok tulajdonát képezték.

Tavaly október óta tavaszig Romániában 150 ezer szárnyast pusztítottak el különböző madárinfluenza-gócokban. Emberi megbetegedés azóta nem történt.

Az előrejelzések szerint azonban a román hatóságoknak okoz még gondot a járvány, hiszen az ornitológusok, a mezőgazdasági minisztérium és az állategészségügyi szakhatóság vezetői egyaránt arra figyelmeztettek, hogy ősszel újabb nagyobb madárinfluenza-hullám éri el az országot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×