eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Két nap nyugalom Libanonban

Izrael 48 órára felfüggesztette a Dél-Libanon elleni légi csapásokat. Adam Ereli amerikai külügyminisztériumi illetékes Jeruzsálemben azt mondta: a döntés oka, hogy kivizsgálhassák a Kana elleni vasárnapi bombázás körülményeit.

A menekülteknek otthont adó háromemeletes épület elleni támadásban több mint 60 civil, köztük 37 gyermek halt meg.

A légitámadások felfüggesztését azután jelentették be, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter Jeruzsálemben tárgyalt Ehud Olmert izraeli kormányfővel és Cipi Livnivel, az izraeli diplomácia vezetőjével.

Az izraeli miniszterelnök korábban azt mondta: csak a megfelelő biztonságot szavatoló nemzetközi erők megérkezése után lát lehetőséget a tűzszünet megkötésére a libanoni Hezbollah-hal.

Fuad Szinjóra libanoni miniszterelnök ugyanakkor azt közölte: csak azonnali, előfeltételek nélküli tűzszünetről hajlandó tárgyalni.

Az izraeli védelmi miniszter vasárnap azonnali vizsgálatot rendelt el a Kana-i bombázás körülményeinek feltárására. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésén elfogadott nyilatkozatában sajnálatát fejezte ki a Kana-i halálos áldozatok miatt, de nem marasztalta el Izraelt és azonnali tűzszünetre sem szólította fel a hadban álló feleket.

Az izraeli rádióban közölték: a hadsereg a berepülések szüneteltetésével párhuzamosan kiterjeszti a szárazzföldi hadműveleteket, és folytatják a tartalékosok behívását.

Csúcsot döntött a Hezbollah

A Hezbollah vasárnap 156 rakétát lőtt ki izraeli célpontokra, egy nap alatt a legtöbbet azóta, hogy július 12-én a zsidó állam hadserege megindította hadműveletét Libanon ellen - közölte egy izraeli katonai forrás.

A libanoni siíta szervezet becslések szerint a háborúban eddig 1800 rakétát vetette be.

Az Izrael északi térségei elleni támadásokban 18 civil vesztette életét, több mint 300 megsebesült. A harcokban 33 izraeli katona esett el, 59 pedig megsebesült.

Libanonban az offenzíva kezdete óta legkevesebb 458 civil halt meg. Számuk azonban valószínűleg jóval magasabb, mert sokan tűntek el az izraeli légi csapások következtében összeomlott épületek romjai között.

A háború 20 libanoni rendőr, illetve katona életét is kioltotta. A Hezbollah legkevesebb 37 harcosát vesztette el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×