eur:
395.61
usd:
366.63
bux:
65620.68
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"A Gazprom hatékonyabb a Vörös Hadseregnél"

A Közép- és Kelet-Európát fenyegető legnagyobb veszélynek nevezte a Gazprom orosz állami gázmonopóliumot a román államfő, aki szerint a társaság hatékonyabb, mint amilyen a Vörös Hadsereg volt egykor.

Traian Basescu a washingtoni Jamestown alapítványnál tartott előadásában bírálta a Gazpromot, és emlékeztette hallgatóságát arra, hogy az Európába érkező importgáz egynegyede Oroszországból származik, a Gazprom pedig idén januárban felfüggesztette szállításait Ukrajnába, hogy a magasabb árak elfogadására kényszerítse az ukrán vezetést.

A román elnök megoldási lehetőséget is javasolt a Gazprom monopóliumának megtörésére: az országa területén áthaladó gázvezetékeket, mivel ezeken keresztül Oroszország elkerülésével érkezhetne a kőolaj és a földgáz Európába a Kaszpi-tenger térségéből.

A román elnök elsősorban az 5,8 milliárd dolláros beruházást jelentő Nabucco gázvezeték megépítését ajánlotta az amerikai hallgatóság figyelmébe.

Az Európai Bizottság támogatja ezt a tervezetet, és júniusban jelezte, hogy kész a beruházás 20-30 százalékát finanszírozni.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×