eur:
392.87
usd:
366.68
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Tombol a háború Libanonban

Izrael ismét libanoni területeket bombázott. Egyes területeken a szárazföldi csapatok a Hezbollah ellenállásába ütköztek. Libanonból tömegesen menekülnek az emberek.

Izraeli vadászgépek támadássorozatot intéztek Nabatije és Szaida (Szidón) térségében, Bejrúttól mintegy 40 kilométerre délre, a tengerparton, főként utakat és hidakat célozva meg.

Több hullámban bombázták Libanon északkeleti részén a Baalbeket és Hermelt összekötő völgyet.

Három hullámban támadta az izraeli légierő Bejrút déli, síita külvárosait, a Hezbollah fellegvárát, amely az elmúlt napok sorozatos támadásaiban úgyszólván romhalmazzá vált.

A sorozatos légi csapások és a földi rakéta- és gránáttűz ellenére az izraeli hadseregnek még nem sikerült ellenőrzése alá vonnia a határ menti térséget, ahol 21 település található, és nem tudta megsemmisíteni a Hezbollah gerilláinak fegyverarzenálját sem.

A két ország határán lévő Avivim közelében izraeliek belefutottak a Hezbollah erőibe, heves tűzpárbajba keveredtek velük, amelyben két izraeli katona meghalt, és többen megsebesültek. Az izraeli hadsereg szerint a Hezbollah is veszteségeket szenvedett.

Az izraeli hadsereg Dél-Libanonban már a második napja heves harcokat vív a Hezbollah erőivel. A katari al-Dzsazíra hírtelevízió négy izraeli katona haláláról adott hírt.

Izraeli páncélosok állásokat foglaltak a környező dombokon, és egy közeli libanoni települést lőttek, a Hezbollah pedig rakétákat lőtt ki Avivimre, amelyek tüzeket okoztak.

A Hezbollah ismét többször lőtt ki rakétákat észak-izraeli városokra, köztük Haifára és Naharijára. Kirjat-Smonában a rakétatalálat nyomában erős tűz ütött ki.

Két újabb izraeli katona életét vesztette a Hezbollah gerilláival lezajlott súlyos összecsapásban Dél-Libanonban - közölte az izraeli hadsereg.

A két katona a libanoni területen, az izraeli határ közelében hadműveletet folytató alakulatok kötelékébe tartozott, amelyek a libanoni síita Hezbollah szervezet gerillái, támaszpontjai és fegyverei után kutatnak.

A legújabb halálesetekkel 16-ra emelkedett a megölt izraeli katonák száma, amióta a Hezbollah gerillái július 12-én behatoltak a zsidó államba, foglyul ejtettek és magukkal hurcoltak két izraeli katonát.

Összeütközött és lezuhant két Apache típusú izraeli katonai helikopter Észak-Izraelben, a libanoni határ közelében, egy pilóta meghalt, három katona megsérült - közölte az izraeli hadsereg.

A baleset Ramat Naftali település mellett történt, nem messze az izraeli-libanoni határtól, tíz kilométernyire attól a dél-libanoni térségtől, ahol izraeli csapatok és a Hezbollah gerillái heves csatározásokba bonyolódtak.

Libanon ellenáll

A libanoni hadsereg szembe fog szállni az izraeli szárazföldi csapatokkal, amennyiben azok megtámadják az országot - közölte Eliász Murr libanoni védelmi miniszter.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízióban a miniszter kijelentette: "A libanoni hadsereg ellen fog állni, megvédi az országot, és bebizonyítja, hogy olyan hadseregről van szó, amely tiszteletet érdemel".

A Libanon elleni korábbi izraeli hadjáratok folyamán, beleértve az 1978-as és 1982-es inváziót, melyben az izraeliek Bejrútot is elfoglalták, a libanoni hadsereg nagyrészt nem bocsátkozott harcba.

Miután Izrael 2000 májusában, 22 évi megszállás után kivonult Dél-Libanonból, Bejrút a nemzetközi felhívások ellenére nem telepített csapatokat a libanoni-izraeli határtérségbe, átengedve azt a Szíria és Irán által támogatott és felfegyverzett síita Hezbollahnak.

Tömeges menekülés Libanonból

Az egy hete tartó izraeli légi hadjárat gazdasági tekintetben 20 évvel vetette vissza Libanont, és a menekültek országává változtatta.

Mintegy félmillióan hagyták el otthonukat, és indultak északra, hogy menedéket találjanak rokonaiknál, ismerőseiknél vagy a bejrúti parkokban és kertekben rögtönzött sátortáborokban. Sokan elmenekültek az országból, főként a szomszédos Szíriába.

Eközben újabb hajók érkeztek a ciprusi Larnaca kikötőjébe fedélzetükön több ezer emberrel.

Egy, az ENSZ által bérelt, ciprusi zászló alatt haladó hajó, a Serenade a világszervezet 200 munkatársát, családtagjaikat és 700 libanoni és különböző nemzetiségű - francia, német, svéd, holland, amerikai és brit - állampolgárt vitt Ciprusra.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×