eur:
394.65
usd:
364.74
bux:
73382.82
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Az amerikai-iráni háború ma "meghatalmazással" folyik

Izrael célpontja valójában Szíria, amely Tel Aviv szerint felelős a jelenlegi közel-keleti helyzet kialakulásáért - véli Francois Géré, a Stratégiai Elemzés Francia Intézetének vezetője.

A szakértő szerint a közel-keleti térségben nem volt még akkora válság, mint amilyen most van kialakulóban a 2003 óta megerősödött szélsőséges csoportok előretörése miatt.

Miközben Oroszország a hidegháború vége óta nem rendelkezik valódi befolyással a térségben, a fegyveres iszlámizmus társadalmilag meggyökerezett a 25 évvel ezelőtti helyzethez képest, és Izrael most a létéért harcol egy, a hatvanas-hetvenes évek arab nacionalizmusánál sokkal veszélyesebb koalícióval szemben. A mostani háború az egész térségre kiterjedhet, ami világméretűvé is válhat egy energetikai válságon és az azt kísérő terrorizmuson keresztül - írta a francia szakértő.

Véleménye szerint Izrael véglegesen le akar számolni a Hezbollahhal, de a célpontja valójában Szíria, amely befogadta Háled Mesalt, a Hamász legfőbb vezetőjét.

Joseph Bahout libanoni politológus szerint a Hezbollah elszámította magát: azon legfőbb arab erőként szeretett volna megjelenni, amely képes katonailag ellenállni Izraelnek, miközben a Gázai-övezet bombázásakor az egész arab világ hallgatott.

A konfliktus mögött valójában két tényező áll a bejrúti szakértő szerint: az iráni nukleáris válság és a szíriai-libanoni viszony megromlása.

A Hezbollah katonai erejének felszámolása hosszúnak és költségesnek ígérkezik, mert társadalmi beágyazottsága jelentős és infrastruktúrája nem egy helyen van. Viszont politikailag biztos, hogy meggyengül a szervezet, ugyanis a libanoni lakosság jelenleg a mozgalmat tartja felelősnek a kialakult helyzetért - véli a libanoni szakértő.

Szerinte Izrael stratégiájának kifejezetten az a célja, hogy a síitákat is elfordítsa a Hezbollahtól, ugyanis a déli országrész széttagolásával több tízezren menekülnek Bejrút felé.

A síiták és szunniták közti libanoni polgárháború veszélye sem kizárt. A kétfajta nyomásnak a libanoni kormány eddig ellenállt, s az amerikai kérés ellenére nem ítélte el a síita Hezbollahot, amely viszont feltétlen támogatást követel.

Szíria is hallgat és kárörvendő cinizmussal nézi, hogy libanoniak és külföldiek Damaszkuszon keresztül menekülnek, de hosszú távon a Hezbollah erejének megsemmisítésével elveszti a régióban egyetlen igazi nyomásgyakorló eszközét.

Ha Izrael megtámadja Szíriát, akkor a védelmi megállapodás értelmében Teherán is közbelép hadseregével. A jelenlegi konfliktus valójában egy Irán és az Egyesült Államok között "meghatalmazással folyó háború" - tette hozzá a bejrúti politológus.

Címlapról ajánljuk
Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember
Palasics Kristóf

Egy olimpia arról szól, hogy merjen álmodni az ember

Lendületet adhat a magyar férfi kézilabda-válogatottnak Argentína magabiztos legyőzése, a játékosok már Norvégia ellen készülnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×