eur:
393.03
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A háború újabb napja

Továbbra sincs nyugalom a Közel-Keleten, noha a nemzetközi közösség igyekszik rávenni Izraelt és a Hezbollah fegyveres szervezetet a tűzszünetre. Libanonból továbbra is ezrek menekülnek: a külföldieket leginkább hajóval menekítik ki, Ciprusra. A libanoniak többsége gyalogosan hagyja el az országot Szíria felé.

Tovább nőtt Libanonban az izraeli támadások halálos áldozatainak a száma. A becslések szerint a már kilenc napja tartó katonai akcióban majdnem háromszázan vesztették életüket, zömmel civilek. Izraeli oldalon mintegy harmincra tehető a halottak száma, közülük 16 civil.

A zsidó állam azután indított támadást Libanon ellen, hogy az országban működő Hezbollah fegyveres szervezet a zsidó állam két katonáját foglyul ejtette.

Az elmúlt napokban egyre hangosabban követeli a nemzetközi közösség a fegyverletételt.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Jeruzsálemben azonnali tűzszünetre szólította föl a feleket. Javier Solana azt ígérte, hogy az unió további erőfeszítéseket tesz a vérontás megállítására.

Cipi Livni izraeli külügyminiszter ugyanakkor azt mondta: hazájának fontos, hogy olyan hosszú távú változások történjenek a térségben, amelyek elvezetnek a terror fölszámolásához, azaz a Hezbollah megsemmisítéséhez.

A német és az olasz államfő is azonnali fegyverszünetet és tárgyalásokat sürgetett. Horst Köhler azt mondta: Izraelnek joga van az önvédelemre, de aggodalmát fejezte ki a polgári áldozatok és a lerombolt infrastruktúra miatt. A Berlinben vendégeskedő Giorgio Napolitano olasz államfő támogatta azt a kezdeményezést, hogy ENSZ békefenntartók menjenek Dél-Libanonba, és hogy az unió is részt vegyen a misszióban.

Tony Blair kormányfő Londonban arról beszélt, hogy csak akkor szólítja föl Izraelt az azonnali tűzszünetre, ha a konfliktust kiváltó két ok megszűnik: az izraeli katonák foglyul ejtése és a zsidó állam bombázása.

Egy izraeli katonai vezető arról beszélt, hogy még hetekig eltarthat a Libanon elleni akció. Eközben tízezrek próbálják meg elhagyni a Földközi-tenger partján fekvő országot. A külföldiek hajón menekülnek, főleg Ciprusra. Segélyszervezetek szerint Libanonon belül egyre nagyobb gondot jelent a menekültek ellátása, valamint víz- és gyógyszerhiány fenyeget.

Címlapról ajánljuk

Szerdára halasztották a férfiak triatlonversenyét

A párizsi olimpia illetékes szervezőbizottsága, a NOB és az egészségügyi hatóságok kedd reggel fél hat óra körül úgy döntöttek, hogy triatlonban a férfiak versenyét a vízminőség miatt szerdára halasztják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×