eur:
394.89
usd:
370.61
bux:
65271.55
2024. április 19. péntek Emma

Izrael fokozza hadműveleteit

A libanoni hadműveletek fokozására adott parancsot Ehud Olmert izraeli kormányfő a biztonsági kabinet ülése után - jelentette az izraeli hadsereg rádiója.

Az elmúlt napokban libanoni célpontok százait támadta az izraeli hadsereg, és tengeri, illetve légi blokád alá vonta az országot. A libanoni kormány azonnali tűzszünetet kért. Bejrút kérésére ma rendkívüli ülést tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Az izraeli légierő hajnalban Bejrút síiták lakta déli negyedét támadta, ahol a Hezbollah főhadiszállása található - közölték szemtanúk és biztonsági források.

Az izraeli vadászbombázók több rakétát lőttek ki a Haret Hreik negyedre, ahol a radikális síita mozgalom vezetőjének, Haszan Naszrallah sejknek a lakása és az irodája áll.

Támadások célpontja volt a repülőtérhez vezető út is a főváros déli részében. A repülőtér már csütörtökön bezárt, miután az izraeli légierő rakétákkal lőtte a kifutópályákat.

A libanoni hadsereg légvédelmi egységei viszonozták a tüzet. A támadások során megrongálódott egy híd is Bir el-Abedben.

Találat érte a tengerparton, a Bejrúttól 25 kilométerre délre fekvő Dzsije település erőművének olajtartályait is, amelyek kigyulladtak - közölte egy rendőrtiszt, aki szerint feltehetően az izraeli haditengerészet lőtte az erőművet.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió jelentése szerint a Hezbollah irodáit nem érte találat.

Izraeli gépek előzőleg a Bejrút és Damaszkusz közötti stratégiai fontosságú utat és a síita radikális szervezetnek a szíriai határ közelében lévő Hermelben található állásait lőtték.

Sajtóértesülések szerint a Bejrút-Damaszkusz út elleni légitámadásnak öt civil áldozata volt, olyan gépkocsivezetők, akik a támadás idején a Dahr-el-Bejdar szoroson hajtottak át.

A válság súlyosbodása miatt az ENSZ küldöttséget meneszt a térségbe, és oda várják Javier Solanát, az Európai Unió külpolitikai főképviselőjét is.

Számos ország, közöttük az Egyesült Államok visszafogottságra szólította fel a feleket.

Segítségnyújtásra szólította fel Szíriát és Iránt az amerikai kormány, a közel-keleti válság megoldásában. Az Egyesült Államok azt várja a két országtól, hogy az Irán-barát Hezbollahnál és a Szíria-barát Hamásznál érjenek el eredményeket.

A radikális szervezetek izraeli katonákat ejtettek foglyul, emiatt kezdett a zsidó állam megtorló akcióba a Gázai-övezetben és Libanon déli részein.

A Hezbollah síita szervezet 80 rakétát lőtt ki Izraelre, kettő a zsidó állam harmadik legnagyobb városában, Haifában csapódott be.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter kijelentette: megérti az izraeli magatartást, de az ellenakciók többsége - elsősorban az infrastruktúra szétrombolása - nem áll arányban a zsidó állam ellen elkövetett tettekkel.

Kórházi források szerint az izraeli légitámadások polgári áldozatainak száma 57, a halottak fele gyermek.

A libanoni idegenforgalmi miniszter szerint a bejrúti nemzetközi repülőtér bombázása, illetve annak bezárása miatt a turisták tömegesen menekülnek Szíria felé.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×