eur:
394.85
usd:
365.58
bux:
73761.3
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Gorbacsov: nem vagyunk az amerikaiak kisöccse

Mihail Gorbacsov szerint az orosz-amerikai kapcsolatok válság közeli állapotba jutottak. A volt szovjet elnök úgy véli: ezért az Egyesült Államokat terheli a felelősség, mert a Szovjetunió összeomlása után rosszul sáfárkodott a világ egyetlen szuperhatalmaként rá háruló szereppel.

Mihail Gorbacsov felszólította George W. Bush amerikai elnököt, hogy egyenrangú félként kezelje orosz kollégáját, Vlagyimir Putyint. A volt szovjet pártfőtitkár ezt egy nappal a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország (G8) szentpétervári csúcstalálkozója előtt jelentette ki.

Mihail Gorbacsov az Egyesült Államokról szólva kijelentette: "Nem vagyunk az (amerikaiak) kisöccse és soha nem vesztettünk egyetlen háborút sem velük szemben".

Kudarcot vallott az amerikai álom?

A volt szovjet elnök az Eho Moszkvi rádióállomásnak adott pénteki interjúban úgy vélekedett: a Szovjetunió 1991-ben történt összeomlása után bizonyos vonatkozásban az Egyesült Államok "alapjában véve elkezdett terveket szövögetni egy amerikai birodalomról", hozzáfűzve, hogy az amerikai erőfeszítések "a parancsolásra, az uralkodásra" kudarcot vallottak.

Mihail Gorbacsov szerint ezt követően Washington kipróbált új stratégiákat is: "azután, ahogyan Irakot és Jugoszláviát kezelték, érezték, hogy végül is vezetés csak akkor létezik, ha partneri viszonnyal párosul".

A volt szovjet elnök úgy látja, hogy az orosz-amerikai viszony "válság előtti állapotba" került.

Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×